x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Buletine de vot pentru romani

Diaspora - Buletine de vot pentru romani

de Costin Anghel    |    19 Ian 2006   •   00:00
Diaspora - Buletine de vot pentru romani

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana(UE) in 2007 pare ca le-a trezit ganduri prietenoase politicienilor spanioli. Odata ajunsi cetateni ai marii familii europene intitulate UE, romanii vor avea drept de vot si in Spania, iar politicienii iberici sunt constienti de acest lucru.

Romanii mai au de asteptat, cu voia mai marilor Uniunii Europene, mai putin de un an pana cand vor ajunge cetateni UE. Spaniolii mai au de asteptat aproximativ un an si jumatate pana cand pe teritoriul Spaniei vor fi organizate alegeri locale si scrutine pentru regiunile autonome ale tarii. Care este legatura? Simplu! Conform ultimelor statistici date publicitatii in Spania, 317.366 de romani muncesc si traiesc in Spania. In 2007 , la alegeri, 317.366 de voturi vor conta enorm. Mai ales ca romanii sunt asezati "strategic", in cateva zone ale Spaniei. Vorba aceea, "imigranti... da multi!"

PROMISIUNI. Romanii nu sunt primii "curtati" de spanioli, au fost inaintea lor cetatenii altor tari membre UE. In 1992, spaniolii au modificat articolul 13.2 din Constitutie. Astfel, cetatenii tarilor membre UE au capatat dreptul de a candida si de a vota in cadrul alegerilor organizate in regiunile autonome spaniole si in cadrul alegerilor locale organizate in aceasta tara. Publicatia "abc" da exemplul norvegianului Eric Svanberg care, in localitatea Alfaz del Pi, Alicante, se ocupa de relatia autoritatilor cu imigrantii. Modelul "Alicante", regiune spaniola cu un numar foarte mare de imigranti, pare a fi modelul de urmat ales de politicienii din celelalte regiuni. Aici, ceea ce cu ani in urma parea a fi doar o idee nerealizabila, azi este prezentul si modifica chiar si viitorul. Conform celor de la "abc", putine aspecte ale vietii de aici nu s-au modificat odata cu integrarea si acordarea unor roluri de prim solisti imigrantilor proveniti din statele membre UE.

CASTELLONUL ROMANESC. Prima ipostaza in care sunt vazuti romanii este aceea de alegatori.

317. 366 de votanti, impartiti, fireste, pe regiuni. Spaniolii au inceput deja sa faca promisiuni. Alegatori, consilieri, parlamentari locali, ori in parlamentul regiunii respective! Totul pare acum posibil pentru romani! Mai ales in judetul Castellon, pardon, e provincia Castellon, dar la cati romani sunt in ea...parca e judet neaos romanesc!

Chiar presedintele Parlamentului din Castellon, Carlos Fabra, le-a vorbit ziaristilor spanioli despre importanta romanilor. Fabra spunea despre imigrantii proveniti din tara noastra ca sunt importanti datorita numarului lor foarte mare si a posibilei intrari in UE a Romaniei in 2007, inainte de alegerile locale spaniole. Ce are de oferit Fabra pentru romani? Locuri pe listele Partidului Popular. Optimismul si propunerile lui Carlos Fabra nu sunt pe placul tuturor "popularilor". Unii lideri locali se tem ca, odata ajunsi in functii oficiale, romanii vor fi interesati mai mult de cei de acelasi neam cu ei si mai putin de bunastarea intregii comunitati.

Daca popularii promit, socialistii pun in practica. Carlos Gonzales, purtatorul lor de cuvant, a vorbit despre proiectele pe care partidul sau le-a desfasurat anul trecut alaturi de comunitatile imigrantilor cu drept de vot si despre sesiunile de comunicari dintre reprezentantii partidului socialist si reprezentantii comunitatilor de imigranti.

Incet, incet in toate provinciile, posibilul vot al romanilor la alegerile locale spaniole din 2007 atrage atentia politicienilor iberici. Castigati sunt, evident, imigrantii romani. Din simpli muncitori, ei au devenit visul oricarui politician spaniol ce vrea sa castige la alegerile de anul viitor.

CIFRELE SPANIOLILOR
Potrivit unui studiu realizat de Institutul spaniol de Statistica la inceputul anului, populatia din Spania a atins cifra de 44 de milioane. Dintre acestia, 8,5% sunt imigranti cu acte in regula, stabiliti in Madrid si Catalonia. Mare parte din ei sunt de nationalitate romana, marocana, britanica si boliviana. Cea mai recenta cifra demonstreaza ca numarul romanilor a crescut din anul 2004 cu 109.406, ajungand, astazi, la 317.366.
×
Subiecte în articol: diaspora romani