x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din Irak, acasa - Cu arme si bagaje,britanicii se retrag

Din Irak, acasa - Cu arme si bagaje,britanicii se retrag

de Delia Zahareanu    |    22 Feb 2007   •   00:00
Din Irak, acasa - Cu arme si bagaje,britanicii se retrag

Premierul Regatului Unit, Tony Blair, a anuntat ieri ca din totalul de 7.100 de trupe britanice cantonate in Irak, vor fi retrasi 1.600 de soldati in urmatoarele luni, urmand ca pe teritoriul de sub comanda aliatilor sa ramana 5.500 de soldati.

Anuntul vine la relativ scurt timp dupa ce presedintele Bush a cerut Congresului suplimentarea de trupe in Irak si Afganistan. Marea Britanie si SUA sunt aliati traditionali, dar Blair a incercat sa prezinte decizia sa ca fiind un pas firesc, deoarece numarul violentelor si atentatelor din Irak a scazut substantial, dupa cum relateaza BBC. Tot ieri, in Copenhaga, premierul danez, Anders Fogh Rassmusen, a anuntat ca tara sa planuieste sa-si retraga trupele din Irak in august anul acesta. Danemarca isi va inlocui cei 460 de soldati din Irak cu o misiune de elicoptere. In contrapondere, parlamentarii bulgari au decis ca este momentul suplimentarii efectivelor militare trimise de aceasta tara. Cei 120 de militari bulgari deja prezenti in Irak vor fi inlocuiti de 155, noul contingent urmand sa plece spre Orientul Mijlociu in martie. Misiunea va fi extinsa pana in 2008 si va asigura paza unei tabere de refugiati de la Ahsraf, la 70 de km nord de Bagdad.

ALIATI. La scurt timp dupa aceste anunturi, Lituania si Letonia, state aliate ale SUA in razboiul impotriva terorismului, au anuntat, prin vocile ministrilor apararii din cele doua tari, ca vor retrage majoritatea contingentelor lor din Irak. "Impreuna cu partenerii nostri britanici si danezi consideram situatia din Irak ca fiind stabila si estimam ca supravegherea poate fi transferata trupelor irakiene", a declarat ministrul lituanian al apararii Jouzas Olekas, citat de AFP. Liatuania are 50 de soldati desfasurati in Irak, iar Letonia 120, preconizandu-se o reducere a acestui contingent la sfarsitul misiunii lor in iunie. "Britanicii au facut ceea ce prevedea si planul pentru tara in general, anume sa transfere responsabilitatile referitoare la securitate asupra irakienilor de indata ce situatia o permitea", a replicat secretarul american de stat Condoleezza Rice, dupa anuntul lui Blair. "Coalitia ramane intacta", a mai adaugat Rice.

×
Subiecte în articol: externe irak