x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din nou optimism în relaţiile energetice Moscova-Sofia

Din nou optimism în relaţiile energetice Moscova-Sofia

de Petio Petkov    |    11 Dec 2009   •   00:00

Bulgaria şi Rusia au depăşit o parte din divergenţe şi se îndreaptă spre realizarea proiectelor energetice commune Southstream, Burgas-Alexandroupolis şi Belene, a declarat ministrul rus al Energeticii, Serghei Şmatko, care a participat la a 13-a şedinţă a Comisiei Economice Interguvernamentale.



El a definit drept cele mai încurajatoare perspectivele realizării gazoductului Southstream. Aici înţelegerile însă trebuie renegociate după ce partea rusă a anunţat dublarea capacităţii de tranzit a conductei. Southstream va fi declarat proiect de importanţă europeană, potrivit ministrului bulgar al Economiei, Energeticii şi Turismului, Traicio Traikov.

 

Mai complicate sunt lucrurile cu proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis şi cu Centrala atomoelectrică Belene. Partea bulgară şi-a reconfirmat însă angajamentele faţă de cele două proiecte. Serghei Şmatko a spus că în relaţiile bilaterale s-a reinstaurat încrederea, iar consultările continuă într-un ritm alert. Partea rusă înţelege temerile Bulgariei cu privire la aspectul ecologic al proiectelor şi, în special, cele legate de conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis. Rusia va putea reformula şi propunerile sale financiare pentru cele trei proiecte. Este vorba, în primul rând, despre conducta de petrol care nu este foarte atractivă pentru partea bulgară.

Moscova doreşte ca lucrările la cea de-a doua centrală atomoelectrică bulgară să continue pentru a se depăşi cât mai repede actualul impas. "Uzinele ruseşti continuă să fabrice echipamentele viitoarei centrale", a anunţat Şmatko. În 2010 vor începe tratativele în vederea semnării unor noi acorduri pentru livrările de gaze.

×
Subiecte în articol: externe