Numerosi spioni care au defectat din servicile speciale ruse in ultimii ani sustin ca otravirea fostului
KGB-ist Alexander Litvinenko, care traieste la Londra, este opera oamenilor lui Putin.
Numerosi spioni care au defectat din serviciile speciale ruse in ultimii ani sustin ca otravirea fostului
KGB-ist Alexander
Litvinenko, care traieste la Londra, este opera oamenilor lui Putin.
Otravirea fostului agent special Alexander Litvinenko, aflat in stare grava la un spital londonez, agita apele atat in Marea Britanie, cat si in Rusia. "Este evident ca aceasta otravire a fost sponsorizata de statul rus. Numai KGB-ul ar fi putut face asa ceva. Otrava a fost extrem de sofisticata", a declarat Oleg Gordievski, cel mai inalt oficial KGB care a defectat din serviciile de securitate ruse si care in prezent traieste la Londra, la fel ca Litvinenko. "KGB-ul a mai facut acest lucru si inainte - tot ei au otravit-o si pe jurnalista Anna Politovskaya, anul trecut, intr-un avion. Si, cel mai probabil, tot KGB-ul este cel care a impuscat-o", a mai spus Gordievski intr-un interviu pentru The Times.
STARE GRAVA. Litvinenko, cetatean britanic, a fost plasat in cursul noptii de duminica spre luni intr-o sectie de terapie intensiva, in urma unei "usoare" deteriorari a starii sale de sanatate, dupa cum s-au exprimat, pentru AFP, surse din spitalul unde este internat. Medicii au confirmat ca fostul locotenent-colonel in cadrul FSB (actuala denumire a KGB) a fost otravit cu thaliu. Substanta folosita in cazul lui Litvinenko era metoda preferata a lui Saddam pentru eliminarea disidentilor. Si CIA ar fi incercat sa scape de Fidel Castro, in anii â70, folosind thaliu.
PE LISTA NEAGRA. Gordievski a mai spus ca Litvinenko era, alaturi de Boris Berezovski si de Ahmad Zakaiev, cea mai importanta tinta a serviciilor de securitate ruse. Conform lui Gordievski, Litvinenko era pe "agenda neagra" a serviciilor de securitate ruse, deoarece scria articole considerate drept defaimatoare, de catre Moscova, la adresa presedintelui Putin.
Gordievski afirma chiar ca este sigur ca cel care a incercat sa-l otraveasca pe Litvinenko este un fost "coleg" de-al sau din FSB, insa ca nu stie cum il cheama. Mai mult, fostul ofiter de spionaj rus crede chiar ca ucigasul ar fi fost recrutat de FSB in inchisoare, model patentat in anii â30. "A fost in anturajul lui Berezovski, iar apoi a fost intemnitat la Moscova. A fost insa eliberat brusc, si foarte repede a inceput sa-si creeze imaginea unui milionar si a unui om de afaceri", povesteste Gordievski.
Scotland Yard-ul il cauta pe cel care l-a otravit pe Litvinenko, insa este greu de prevazut ce se va intampla daca itele povestii vor ajunge pana in anticamera Kremlinului. MAE britanic a refuzat sa faca orice comentariu in jurul acestui subiect, de teama unei retalieri diplomatice din partea Moscovei. Serviciile secrete ruse neaga insa orice implicare in acest incident. Serghei Ivanov, responsabil cu spionajul in strainatate si totodata purtator de cuvant al Serviciilor de Informatii Externe, a declarat ieri pentru AFP ca spionajul rus "nu mai practica de multa vreme otravirea sau alte forme de asasinat".
|
DE CE?
"FSB detesta tradatorii si din acest motiv a decis sa ii inchida gura. Serviciile speciale nu au nici o retinere
sa recurga la astfel
de metode"
Oleg Kalughin
fost general in KGB
|
|
|
CAND?
"Ultima picatura
a fost amenintarea
ca va spune adevarul despre moartea ziaristei de opozitie Anna Politkovskaia"
Viktor Iliuhin
deputat comunist in Duma de Stat
|
|