x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Medvedev - Calm, disciplinat şi încrezător, fan Black Sabbath, Pink Floyd

Dmitri Medvedev - Calm, disciplinat şi încrezător, fan Black Sabbath, Pink Floyd

06 Mai 2008   •   00:00

Viitorul preşedinte rus, Dmitri Anatolievici Medvedev s-a născut la 14 septembrie 1965. Părinţii săi erau profesori, iar el a crescut într-un apartament de 40 de metri pătraţi dintr-o suburbie a Leningradului (actual Sankt Petersburg).




Viitorul preşedinte rus, Dmitri Anatolievici Medvedev s-a născut la 14 septembrie 1965. Părinţii săi erau profesori, iar el a crescut într-un apartament de 40 de metri pătraţi dintr-o suburbie a Leningradului (actual Sankt Petersburg).

Medvedev afirmă că, în copilărie, cărţile favorite erau Enciclopedia Sovietică şi Copiii căpitanului Grant, de Jules Verne.

"Era un lider, oamenii îl ascultau. Este calm, disciplinat şi încrezător", afirmă Irina Grigorovskaia, profesoara sa de matematică de la şcoala 305, unde şi-a întîlnit şi soţia.

Medvedev afirmă că familia nu a suferit niciodată lipsuri, iar vacanţele şi le-a petrecut la Marea Neagră, o destinaţie tipică pentru clasa mijlocie sovietică, însă banii erau uneori insuficienţi pentru a-i permite să îşi cumpere discurile pe care şi le dorea. Fan al trupelor Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd şi Deep Purple, Medvedev declară că a fost deziluzionat de propaganda sovietică.

El a fost botezat creştin ortodox la vîrsta de 23 de ani.

Medvedev a studiat Dreptul, absolvind în 1987 facultatea de drept a Universităţii din Sankt Petersburg, care a devenit ulterior sursă pentru elitele locale şi federale. şi Putin a absolvit aceeaşi facultate în 1975, iar Anatoli Sobceak, mentorul politic al actualului preşedinte, devenit ulterior primar al oraşului Sankt Petersburg, a predat la aceeaşi facultate.

"A fost scînteietor în ceea ce priveşte legislaţia civilă", afirmă Nikolai Kropacev, actual decan al facultăţii de Drept şi fost colaborator al lui Medvedev în anii '90. "Dacă îi cereai să găsească două soluţii pentru o problemă, găsea trei, sau găsea una la care nu se gîndise nimeni înainte", spune el.

Medvedev a susţinut o dizertaţie strălucitoare şi a predat apoi drept civil, insistînd ca studenţii săi să cunoască bine limba latină. A lucrat şi pentru comisia de relaţii externe de la Primăria din Sankt Petersburg, unde a pus bazele relaţiei cu Putin, care lucra pentru primărie după revenirea de la postul KGB din Dresda.

În perioada în care a predat şi a lucrat la Primărie, Medvedev a intrat şi în lumea haotică a afacerilor din Rusia. "A început să practice avocatura", afirmă Kropacev. "În anii '90 a apărut o legislaţie complet nouă şi (...) exista o cerere masivă de avocaţi", adaugă el.

Medvedev a lucrat ca avocat principal pentru firma Ilim Pulp, contribuind şi la fondarea acesteia, deşi colegii săi spun că nu a fost niciodată tratat ca egal de proprietarii firmei.

După ce a fost numit în funcţia de prim-ministru, în august 1999, Putin l-a chemat pe Medvedev la Moscova, unde i-a oferit, în noiembrie, funcţia de director-adjunct al administraţiei guvernamentale.

Boris Elţîn l-a numit pe Putin preşedinte în exerciţiu în ultima zi a anului 1999, iar Putin l-a desemnat pe Medvedev în funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, Aleksandr Voloşin.

Medvedev a condus campania electorală a lui Putin din martie 2000 şi a fost ales, în iunie 2000, preşedinte al consiliului de conducere al Gazprom, jucînd un rol-cheie în planul preşedintelui de a impune controlul Kremlinului asupra companiei.

Voloşin a demisionat în octombrie 2003, după arestarea preşedintelui Iukos, Mihail Hodorkovski, iar Medvedev a fost numit în funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale, unul dintre cele mai importante posturi în politica rusă.

În 2005, Putin l-a trimis pe Medvedev în Guvern, unde i-a oferit funcţia de prim-vicepremier şi responsabilitatea pentru proiectele naţionale în domeniul asistenţei medicale, educaţiei, locuinţelor şi agriculturii.

Putin şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura lui Medvedev la prezidenţiale în data de 10 decembrie a anului trecut. A doua zi, Medvedev a anunţat că vrea ca Putin să devină prim-ministru.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe medvedev