Această perioadă de timp a prognozat-o preşedintele Dmitri Medvedev pentru ca Rusia să aibă o economie modernă, notează Bloomberg. "Acesta este un interval de timp perfect plauzibil, în care poate fi creată o economie modernă şi competitivă în faţa celorlalte economii importante. Odată ce o parte semnificativă din venituri, cel puţin 30-40%, va fi generată de altceva în afara exporturilor de energie, vom locui deja într-un altfel de stat, cu o altfel de economie", a afirmat Medvedev.
Rusia a intrat în criza creditului cu bugetul şi contul curent pe surplus, iar guvernul considera că rezervele valutare ale statului, pe locul trei ca mărime în lume, vor proteja economia în faţa recesiunii globale. Reducerea preţurilor materiilor prime a provocat, însă, cel mai mare declin economic din ultimele decenii, forţând banca centrală a Rusiei să amortizeze efectul unei devalorizări cu 35% a rublei în ultima jumătate a anului trecut. "Dezastrul provocat economiei a fost mai sever decât orice estimare, a noastră, a Băncii Mondiale sau a oricărei alte instituţii", a precizat Medvedev.
Volatilitatea preţurilor materiilor prime a continuat să afecteze stabilitatea celui mai mare exportator de energie din lume. Cotaţia ţiţeiului extras din zona Munţilor Ural, principalul produs destinat exportului, a scăzut cu 100 de dolari pe baril, între iulie 2008, când a atins nivelul maxim, şi începutul acestui an. Energia a avut o pondere de aproape 70% în totalul exporturilor Rusiei din primele şapte luni, excluzând statele din fostul bloc sovietic şi ţările baltice. Veniturile obţinute din vânzarea petrolului şi gazelor naturale contribuie cu 30% la Produsul Intern Brut, potrivit datelor guvernului.
Medvedev, care consideră dependenţa Rusiei de materiile prime "umilitoare" şi "primitivă", estimează că economia va scădea cu 7,5% în acest an, faţă de un declin de 8,5% anticipat de guvern.
Citește pe Antena3.ro