x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Peskov: SUA toarnă gaz pe foc prin livrarea de rachete avansate Ucrainei

Dmitri Peskov: SUA toarnă gaz pe foc prin livrarea de rachete avansate Ucrainei

01 Iun 2022   •   16:11
Dmitri Peskov: SUA toarnă gaz pe foc prin livrarea de rachete avansate Ucrainei
Sursa foto: Dmitri Peskov/antena3

Rusia acuză SUA că "toarnă gaz pe foc", după ce a anunțat livrările de sisteme de rachete moderne către Ucraina, scrie Reuters.

"Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace. Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova acuză Kievul că a înghețat negocierile de pace. la rândul său, Ucraina a sistat discuțiile după ce a acuzat trupele ruse de crimele de la Bucea.

Președintele american Joe Biden a afirmat că "va furniza ucrainenilor sisteme cele mai avansate şi muniţii care să le permită să lovească cu mai multă precizie obiective cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina".

Este vorba despre sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete multiple montate pe vehicule blindate uşoare, cu o rază de acţiune de circa 80 de kilometri. Nu a fost precizată nicio dată de livrare.

Totodată, și viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că aceste livrări vor crește riscul unei confruntări directe SUA-Rusia. "Toate livrările de arme, care continuă şi cresc, măresc riscurile unei astfel de evoluţii".

Rusia acuză Ucraina pentru blocarea exporturilor de cereale

Peskov a mai spus că Rusia se va reorienta spre alte piețe pentru a minimaliza consecințele negative ale embargoului petrolier impus de UE.
"Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi şi pentru întreaga piaţă globală a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecinţele negative".

El mai acuză Ucraina că a minat portul Odesa și astfel nu pot fi exportate cerealele.
"Suntem potenţial în pragul unei crize alimentare foarte profunde legate de introducerea de restricţii ilegale împotriva noastră şi de acţiunile autorităţilor ucrainene care au minat căile spre Marea Neagră, şi nu trimit cereale de acolo în ciuda faptului că Rusia nu împiedică în niciun fel".

Acesta a mai spus că populația din Herson, Zaporojie şi Donbas va decide singură asupra propriului viitor. 

 

×