x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi români luptă în armata rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei - susţine premierul autoproclametei Republici Populare Doneţk

Doi români luptă în armata rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei - susţine premierul autoproclametei Republici Populare Doneţk

17 Aug 2014   •   10:01
Doi români luptă în armata rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei - susţine premierul autoproclametei Republici Populare Doneţk

Noul lider al rebelilor din regiunea ucraineană Donețk, Alexander Zakharchenco, a spus că 1.200 dintre luptătorii săi au fost antrenați în Rusia - informează BBC. Vorbind la un miting, el a precizat că luptătorii au urmat un program de instrucție "de patru luni, pe teritoriul Federației Ruse".

Tot Zakharchenco a afirmat că forțele sale au în rezervă 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.

Din cauza unei erori de traducere, inițial s-a înțeles că aceste vehicule sunt pe cale să sosească din Rusia.

Alexander Zakharchenco, care a devenit în urmă cu o săptămână prim-ministru al autoproclamatei Republici Populare Donețk, a făcut aceste afirmații vineri, în fața parlamentului rebelilor.

Sâmbătă, la postul de televiziune pro-Kremlin "Life News", el a respins interpretările conform cărora vehiculele miltare ar veni din Rusia. "Armată ucraineană ne-a lăsat atât de multă tehnică de luptă - tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete Grad - că nu găsim suficiente echipaje pentru ele", a spus Zakharchenco.

El a adăugat că etnici ucraineni din Rusia - voluntari, nu militari - luptă în armata rebelilor, alături de "turci, foarte mulți sârbi, italieni, nemți și chiar doi români".

În același context, Ucraina a anunțat vineri că a distrus parțial o coloană blindată care trecuse granița dinspre Rusia, vineri seară. Doi ziariști britanici au relatat că au fost martori la această incursiune - scrie BBC.

Rusia a calificat aceste afirmații drept "un fel de fantezie". Moscova a respins constant acuzațiile că trimite peste graniță ajutoare militare pentru rebelii din Ucraina sau că îi antrenează.

×
Subiecte în articol: ucraina Donetsk rebeli razboi ucraina