x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu naţional în Rusia: 109 morţi, în urma unei explozii produse într-un club

Doliu naţional în Rusia: 109 morţi, în urma unei explozii produse într-un club

05 Dec 2009   •   00:00
Doliu naţional în Rusia: 109 morţi, în urma unei explozii produse într-un club

Cel puţin 109 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 134 au fost rănite într-o explozie produsă într-un club, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Perm, un oraş din Urali (în centrul Rusiei), potrivit ministrului pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia.

În jur de 200 de persoane se aflau în clubul "La Calul Şchiop", sărbătorind a opta aniversare a localului, când a avut loc explozia. Aceasta s-a produs din cauza focului unor artificii care erau destinate lansării în aer liber şi nu pentru a fi folosite în spaţii închise.

"Potrivit datelor actuale, 109 persoane au decedat şi 134 sunt rănite. Accidentul se datorează unei încălcări a regulilor de utilizare a materialului pirotehnic. Nu este în niciun caz un act terorist, o pot spune 100%", a declarat Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă.

Proprietarul şi managerul clubului de noapte din Rusia au fost arestaţi

Anatoli Zak, proprietarul clubului, şi Svetlana Iefremova, managerul acestuia, au fost arestaţi sub acuzaţia de provocare de victime prin încălcarea normelor privind siguranţa focurilor de artificii, a declarat un anchetator pentru RIA Novosti. Aceştia riscă până la şapte ani de închisoare.

Alţi patru suspecţi sunt căutaţi în legătură cu acest incident. "Cei doi (arestaţi) sunt chestionaţi de anchetatori. În plus, alţi patru suspecţi au fost identificaţi. În prezent sunt luate măsuri pentru arestarea lor", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă, Vladimir Markin.

În timp ce ministrul pentru Situaţii de urgenţă a anunţat moartea a 109 persoane, presa rusă menţionează un număr mult mai mare de victime.

Dmitri Medvedev decretează luni zi de doliu naţional

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat un decret prin care ziua de 7 decembrie va fi declarată zi de doliu naţional în memoria victimelor incendiului din Perm, soldat cu moartea a peste 100 de persoane, a anunţat astăzi serviciul de presă al Kremlinului, citat de RIA Novosti, în pagina online.

Totodată, guvernatorul din Perm, Oleg Cirkunov, a anunţat trei zile de doliu începând de sâmbătă. "În timpul celor trei zile de doliu, steagul Rusiei şi cel al Teritoriului Perm vor fi coborâte în bernă. Posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile culturale sunt rugate să îşi înceteze toate evenimentele distractive în aceste zile", a anunţat serviciul de presă al guvernatorului.

Anterior, Medvedev i-a acuzat pe proprietarii clubului de neglijenţă crasă şi a cerut pedepsirea lor aspră.

"Nu au creier şi nici conştiinţă. Au demonstrat o indiferenţă totală faţă de ceea ce s-a întâmplat ... Trebuie să fie pedepsiţi aspru", a declarat el.

Între timp, numărul victimelor incendiului a ajuns la 109, potrivit unui oficial regional din cadrul comisiei de anchetă a Parchetului rus. Acesta a precizat că "102 persoane au murit în incendiul propriu-zis, iar alte şapte au decedat din cauza rănilor şi arsurilor la spital".

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la Perm, în Urali, un incendiu violent s-a declanşat într-un club de noapte, Calul şchiop, acesta fiind provocat de încălcarea normelor privind folosirea artificiilor.


×
Subiecte în articol: externe