x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Kahn riscă un proces civil - presă

Dominique Strauss-Kahn riscă un proces civil - presă

de Mediafax    |    07 Iul 2011   •   14:08

Camerista new-yorkeza Nafissatou Diallo ar putea intenta un proces civil impotriva lui Dominique Strauss-Kahn, cu obiectivul de a obtine despagubiri cat mai mari, relateaza Le Figaro in editia electronica.

Un viitor "episod judiciar" in acest scandal alimenteaza deja speculatii in Statele Unite. "In Statele Unite, procesele se tin lant, iar justitia este sesizata pentru orice, uneori pentru nimic", a declarat, ironic, Kevin MacCarthy, un avocat din New York. Sunt posibile mai multe scenarii, dar fara nicio certitudine, atat timp cat protagonistii nu au un interes real sa stinga scandalul. Insa, teama de un efect de "bumerang" poate calma spiritele.

Teoretic, Diallo i-ar putea intenta un proces civil lui Strauss-Kahn, dupa renuntarea la acuzatiile penale, cele doua proceduri fiind total independente. Obiectivul ar fi obtinerea de despagubiri cat mai mari. Pentru acest scenariu sunt citate cateva cazuri rasunatoare, ca al lui O. J. Simpson, achitat in penal, dar condamnat sa platesca 33 de milioane de dolari despagubiri sau al lui Kobe Bryant, care a negociat un acord cu femeia care il acuza de viol, dupa ce Parchetul a abandonat acuzatiile.

In civil, fiecare parte isi elaboreaza o strategie complexa. "Succesul depinde de modul de valorizare a prejudiciului si de stabilire a sumei despagubirii", a declarat Christopher Mesnooh, din cadrul barourilor New York si Paris. In dosarul Sofitel, camerista ar putea spune ca i-a fost afectata reputatia, ca intreaga lume ii cunoaste viata, ca familia sa o va respinge. Consecintele asupra fiicei sale, in varsta de 15 ani, pot fi, de asemenea, luate in considerare. Fostul director al FMI ar putea contraargumenta pur si simplu ca nu este responsabil de implicatiile scandalului.

Dar, este necesara luarea in considerare si a situatiei lui Diallo in fata legii americane. Camerista pare ca a "trisat" pentru a obtine azilul in SUA, invatand pe de rost - ca multi imigranti - o poveste agreata de americani. Insa, pentru aceste minciuni, ea risca sa fie expulzata. Chiar daca acest lucru pare improbabil, amenintarea cu deportarea poate fi suficienta pentru diminuarea pretentiilor.

×