x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Tusk, noul preşedinte al Consiliului European

Donald Tusk, noul preşedinte al Consiliului European

02 Dec 2014   •   19:34
Donald Tusk, noul preşedinte al Consiliului European
Sursa foto: WWW.DERIBAUCOURT.COM

Donald Tusk este de luni noul preşedinte al Consiliului European. Este pentru prima dată când un lider din Europa de Est ocupă această funcţie la vârful instituţiilor europene. Priorităţile sale sunt revigorarea Europei şi rezolvarea relaţiilor tensionate cu Rusia.

În această lună, fostul premier polonez va trebui să conducă prima reunine la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern europeni.

Donald Tusk a sosit la sediul Consiliului European din Bruxelles, unde a fost primit de Herman Van Rompuy, cel care a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului European timp de cinci ani.

De luni, polonezul Donald Tusk va fi cel care va conduce statele membre şi va reprezenta UE la cel mai înalt nivel.
Într-o biografie făcută publică, Donld Tusk a povestit între altele formarea sa ca lider politic, perioada Sindicatului Solidaritatea, când era activist anticomunist şi a fost arestat în urma legii marţiale. Fost jurnalist şi scriitor pasionat de istoria antică, Donald Tusk se descrie pe sine cu modestie şi aminteşte că a fost singurul premier polonez timp de două mandate.

“Polonia este unul dintre pilonii Europei”, susţine Tusk. El se declară optimist privind viitorul UE: “Europa are nevoie astăzi de energie, încredere, optimism, siguranţă şi pot să ofer aceste lucruri. Nu sunt naiv, pentru că am fost 7 ani premierul Poloniei. Trebuie să facem faţă unor provocări mari în interior, pentru că mulţi europeni se îndoiesc de valorile noastre fundamentale sau pentru că avem probleme în vecinătatea noastră în relaţia cu Rusia”. (I.D)

×