x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două avioane Airbus, nevoite să efectueze aterizări de urgenţă

Două avioane Airbus, nevoite să efectueze aterizări de urgenţă

11 Iun 2009   •   00:00
Două avioane Airbus, nevoite să efectueze aterizări de urgenţă

Un avion Airbus A330-200 al unei companii australiene low-cost, care făcea legătura între Japonia şi Australia, precum şi un Airbus A320 al unei companiei ruseşti ce zbura pe o rută internă au fost nevoite să efectueze aterizări de urgenţă.



Avionul Airbus A330-200 al companiei australiene Jetstar a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă pe Insula Guam, în Oceanul Pacific, după un început de incendiu în cabină, au anunţat, astăzi, oficiali ai companiei, citaţi de AFP.

Nici unul dintre cei 203 pasageri şi membri ai echipajului nu a fost rănit la bordul acestui avion care decolase din Osaka, în vestul Japoniei, cu destinaţia Gold Coast, o localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri sud de Brisbane, în estul Australiei.

Geamul drept al cabinei "a început să fumege, apoi a luat foc", după aproximativ patru ore de zbor, ceea ce a constrâns aparatul să efectueze o aterizare de urgenţă în jurul orei locale 02.20 (19.20 ora României, miercuri), a precizat compania într-un comunicat.

Focul a fost "stins de echipaj şi nu s-a propagat în afara cabinei", a precizat Jetstar într-un comunicat, informează Mediafax.

Anchetatori australieni au plecat către Guam pentru a analiza incidentul. Compania Jetstar a trimis un alt avion A330 din Sydney pentru a-i transporta pe pasageri şi pe echipaj către Australia.

"O echipă de anchetatori va pleca în această dimineaţă la Guam pentru a începe ancheta", a anunţat Biroul australian pentru siguranţa transporturilor, potrivit postului de televiziune Sky News.

Avionul în cauză este acelaşi model cu aparatul companiei Air France care făcea legătura între Rio de Janeiro şi Paris şi care s-a scufundat în Atlantic la începutul lunii iunie, provocând moartea celor 228 de persoane aflate la bord, într-un accident ce nu a fost până în prezent explicat.

Biroul francez de anchete şi analize (BEA), responsabil cu ancheta tehnică, evidenţiase săptămâna trecută "o incoerenţă între vitezele măsurate" de sondele avionului Air France implicat în accident.

Compania aeriană naţională australiană Qantas a declarat în această săptămână că nu prevăzuse să înlocuiască pe avioanele sale A330 sondele care permit supravegherea vitezei avioanelor, pentru că ele provin de la constructori diferiţi de cei care au echipat aparatul Air France.

Qantas a exclus de asemenea orice asemănare între accidentul avionului Air France şi un incident survenit în octombrie la un A330 al companiei australiene, care pierduse aproximativ 2.000 de metri altitudine în câteva secunde, în timp ce zbura deasupra Oceanului Indian şi care fusese nevoit să aterizeze de urgenţă în Australia. Circa 20 de pasageri şi membri ai echipajului au fost grav răniţi în incident.

Tot joi, un avion al liniilor aeriene interne ruse, cu 122 de persoane la bord, a aterizat de urgenţă la Novossibirsk (în Siberia Occidentală), a informat agenţia de presă RIA Novosti, citată de AFP.

Aparatul Airbus A320 al companiei ruseşti Aeroflot, care zbura pe ruta Irkuţk-Moscova, a aterizat de urgenţă din cauza unei fisuri la parbrizul său, a anunţat un oficial din forţele locale de ordine, citat de agenţie.

"Incidentul nu s-a soldat cu răniţi", a precizat ea. Anchetatorii au mers în zonă pentru a stabili circumstanţele, potrivit aceleiaşi surse.(V.A.)

×
Subiecte în articol: externe urgenta