x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dramă: Tentativă de sinucidere a unui magistrat implicat în cazul anchetării lui Sarkozy

Dramă: Tentativă de sinucidere a unui magistrat implicat în cazul anchetării lui Sarkozy

11 Mar 2014   •   09:50
Dramă: Tentativă de sinucidere a unui magistrat implicat în cazul anchetării lui Sarkozy

Un magistrat suspectat că i-a avertizat pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi pe avocatul acestuia în legătură cu ancheta justiţiei privind presupusa finanţare a campaniei electorale din anul 2007 a fostului şef al statului de către liderul libian de la acea vreme, Muammar Gaddafi, ar fi încercat să se sinucidă, scrie cotidianul francez Le Point.

În anul 2013, judecătorii care investighează acest caz au cerut ca Sarkozy să fie pus sub ascultare. Într-una din conversaţiile interceptate în baza acestui ordin, el şi avocatul său, Thierry Herzog, îl evocă pe magistratul Gilbert Azibert drept cel care îi ţine la curent în legătură cu ancheta judiciară în acest dosar. Potrivit cotidianului citat, Azibert ar fi încercat duminică seara să se sinucidă, după ce i-a spus soţiei sale că nu poate suporta acuzaţiile ce i se aduc. După ce a ajuns la spital, fiul său a dezminţit tentativa de sinucidere şi a pus leziunile tatălui său pe seama unei căzături pe scări.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a deci să înceapă investigarea acestui caz.

Aparent fără nicio legătură, relatările despre interceptarea conversaţiilor lui Sarkozy la ordinul justiţiei au survenit la două zile după ce pe site-ul Atlantico au fost postate convorbiri telefonice atât profesionale, cât şi personale ale lui Sarkozy, înregistrate fără ştiinţa sa de fostul său consilier Patrick Buisson.

Aceste conversaţii au uimit Franţa, printre ele regăsindu-se critici la adresa unor miniştri sau ironii despre Carla Bruni, soţia fostului preşedinte. Acesta din urmă a înaintat luni o plângere penală în care cere retragerea convorbirilor şi solicită despăgubiri de 30.000 de euro din partea lui Buisson, care ar fi înregistrat în secret aceste discuţii între anii 2007 şi 2012, deci pe toată durata mandatului prezidenţial.

Fostul preşedinte francez, despre care se speculează de mai multe luni că ar intenţiona să candideze din nou pentru Palatul Elysee în anul 2017, este pus de aceste scandaluri într-o situaţie stânjenitoare, de natură să afecteze şi dreapta franceză în contextul apropiatelor alegeri.

Încălcarea intimităţii în Franţa este pedepsită cu un an de închisoare şi plata unei despăgubiri de 45.000 de euro.

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy ancheta