x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drapelul Rusiei, arborat pe Parlamentul Crimeii

Drapelul Rusiei, arborat pe Parlamentul Crimeii

26 Feb 2014   •   08:38
Drapelul Rusiei, arborat pe Parlamentul Crimeii

Locuitori din Crimeea, care protestează la adresa noilor autorităţi de la Kiev, au arborat marţi seară drapelul Rusiei pe clădirea Parlamentului regiunii autonome, informează Novosti Krîma, serviciul de ştiri al Crimeii în limba rusă news.allcrimea.net, dar şi agenţia de presă Unian.

Aproximativ 500 de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului din Simferopol. “Steagul Rusiei a fost arborat pe frontonul Radei Supreme a Crimeii. Oamenii scandează ‚Daţi jos tridentul’ (aluzie la stema Ucrainei n.r.), ‚Rusia, Rusia' şi ‚Putin este preşedintele nostru”, a notat jurnalistul Oleg Kriucikov într-o postare pe Facebook.

“Kievul nu doreşte astăzi să rezolve problemele noastre, de aceea noi trebuie să ne unim şi să acţionăm hotărât. Neonazismul nu va pătrunde în Crimeea. Noi nu vom preda Crimeea”, a declarat în faţa manifestanţilor preşedintele Parlamentului regional, Vladimir Konstantinov.

Manifestanţii au cerut independenţa Crimeii şi organizarea unui referendum privind statutul peninsulei. Ei au insistat de asemenea ca forţele speciale Berkut să fie protejate de acţiunile formaţiunilor radicale.

În timpul URSS, Crimeea a aparţinut Federaţiei Ruse (RSFSR) şi a intrat în componenţa Ucrainei sovietice în 1954. Majoritatea locuitorilor din Crimeea vorbesc limba rusă şi regiunea are relaţii strânse cu Rusia.

Novosti Krîma adaugă că tătari din Crimeea vor organiza miercuri la ora 10.00 un miting în apropierea Parlamentului din Simferopol.

Cazacii ameninţă de asemenea să ia cu asalt primăria din Feodosia şi cer să nu fie recunoscut noul Guvern ucrainean şi demisia conducerii oraşului.

Duminica trecută, la Sevastopol, oraş-port unde îşi are baza Flota rusă la Marea Neagră, circa 10.000 de persoane au protestat, la apelul unor mişcări proruse, la adresa a ceea ce ei au numit venirea “fasciştilor” la putere la Kiev.

×