x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ohio a votat introducerea dreptului la avort în constituție

Ohio a votat introducerea dreptului la avort în constituție

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2023   •   10:15
Ohio a votat introducerea dreptului la avort în constituție
Sursa foto: Hepta

Ohio a votat marți pentru a introduce dreptul la avort în constituția sa, marcând o victorie majoră pentru militanții pro-avort din acest stat.

CBS News a estimat o victorie decisivă a amendamentului. Primele rezultate au arătat că aproape 58% dintre alegătorii din Ohio cu înclinații conservatoare l-au susținut.

Succesul său preconizat este de natură să întărească speranțele democraților că dreptul la avort rămâne o problemă câștigătoare înaintea alegerilor din 2024.

De asemenea, extinde un record de invincibilitate pentru măsurile de vot menite să protejeze dreptul la avort, de când dreptul la procedura de avort la nivel național a fost anulat de Curtea Supremă anul trecut. Aceasta este cea de-a șaptea măsură de acest fel care trece.

Însă măsura din Ohio, cunoscută sub numele de Issue 1, a fost considerată pe scară largă ca fiind cea mai grea luptă de până acum pentru susținătorii dreptului la avort, deoarece a fost primul stat condus de republicani care a luat în considerare modificarea constituției sale pentru a garanta în mod explicit acest drept.

Susținătorii amendamentului i-au avertizat pe alegători că, dacă acesta nu trece, ar putea fi introduse legi mai restrictive, inclusiv interzicerea avorturilor după șase săptămâni de sarcină, fără excepții.

În prezent, avortul este legal în Ohio până la 22 de săptămâni de sarcină.

Cu toate acestea, cei care au făcut campanie împotriva măsurii au argumentat că aceasta ar permite avorturile la termen, care în prezent sunt ilegale.

În timp ce voturile erau încă în curs de numărare marți seară, susținătorii pro-avort au sărbătorit emoționați, în timp ce presa americană estima că amendamentul constituțional va fi adoptat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avort constitutie ohio