x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drepta bulgară, blocată de Comisia electorală

Drepta bulgară, blocată de Comisia electorală

de Petio Petkov    |    29 Mai 2009   •   00:00

CORESPONDENŢĂ DE LA SOFIA Comisia centrala electorală a refuzat înregistrarea coaliţiei albastre din care fac parte UFD, partidul "Democraţi pentru o Bulgarie puternică", agrarienii de dreapta şi alte două partide mai mici, pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la data de 5 iulie.



Coaliţia reuneşte formaţiunile care s-au desprins după 2001 din fosta UFD şi este privită, împreună cu centriştii din partidul "Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei" - GHERB, drept singură alternativă reală la actuala guvernare de centru-stînga.

Liderii dreptei au sesizat Curtea administrativă de apel. Ex-premierul Ivan Kostov a declarat că decizia Comisiei nu reprezintă o surpriză după încercările mai vechi ale guvernanţilor de a bloca prin metode administrative - ridicarea pragului electoral şi contestarea legalităţii noii conduceri ai UFD, participarea dreptei la alegerile europene şi cele naţionale. "Socialiştii şi aliaţii lor se tem de o confruntare deschisă cu forţele de dreaptă şi urmăresc obţinerea unei victorii de oficiu", a spus liderul UFD Martin Dimitrov.

Centriştii din GHERB şi-au exprimat îngrijorarea de încercările guvernanţilor de a influienţa prin decizii administrative şi legislative de ultimă clipă rezultatul scrutinului. Copreşedinţii coaliţiei albastre au cerut printr-o scrisoare preşedinţiei cehe a Uniunii europene să trimită observatori la alegerile europene şi naţionale în Bulgaria.

În urmă cu o săptămînă, Curtea administrativă de apel a respins tentativa unui grup de disidenţi ai acestei formaţiuni, apropiaţi de partidul socialist, de a prelua conducerea.

După cum arată ultimele sondaje, ca o reacţie la încercările de a fi îngreunată participarea sa la alegeri, popularitatea Coaliţiei albastre s-a dublat. Acum ea se află pe locul trei în urmă centriştilor şi foştilor comunişti.

×
Subiecte în articol: externe