x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O dronă nord-coreeană ajunge la nord de Seul

O dronă nord-coreeană ajunge la nord de Seul

de Redacția Jurnalul    |    26 Dec 2022   •   20:00
O dronă nord-coreeană ajunge la nord de Seul

Coreea de Nord a trimis cinci drone peste graniță, spun oficiali militari sud-coreeni, citați de BBC.

"Vehiculele aeriene fără pilot la bord" au încălcat spațiul aerian sud-coreean în zonele de frontieră din jurul provinciei Gyeonggi, a declarat șeful statului major interarme al țării.

O dronă a zburat până la marginea de nord a capitalei Seul, înainte de a se întoarce peste graniță.

Au fost desfășurate avioane și elicoptere de atac, dar 100 de focuri trase de elicoptere nu au reușit să le doboare.

Incursiunea are loc pe fondul creșterii tensiunilor în peninsula coreeană, Nordul efectuând un număr record de teste cu rachete în acest an.

Dronele au fost observate trecând granița în jurul orei locale 10:30.

Unul dintre avioanele de război sud-coreene implicate în operațiune, un avion de atac ușor KA-1, s-a prăbușit ulterior, dar cei doi piloți au scăpat nevătămați.

Avionul a căzut la sol în comitatul Hoengseong, la est de Seul, la scurt timp după ce a decolat de la o bază aeriană din orașul vecin Wonju, potrivit forțelor aeriene, citate de Yonhap.

De asemenea, Coreea de Sud a suspendat pentru aproximativ o oră decolarea și aterizarea avioanelor de pe aeroporturile sale Incheon și Gimpo.

Un oficial militar sud-coreean a descris ultima incursiune ca fiind un act clar de provocare din partea Pyongyangului.

"Armata noastră va continua să răspundă în mod temeinic și hotărât la provocările Coreei de Nord", a adăugat militarul.

Ca răspuns, armata sud-coreeană a declarat că a trimis, de asemenea, avioane de supraveghere în Nord pentru a fotografia instalații militare.

Ultima dată când o dronă nord-coreeană a traversat granița a fost în urmă cu cinci ani, în iunie 2017, când tensiunile dintre cele două Corei erau la cel mai înalt nivel.

Dronele nord-coreene reprezintă o amenințare la adresa securității Coreei de Sud, deoarece ar putea fi folosite atât pentru a spiona Sudul, cât și pentru a lansa un atac.

La începutul acestei luni, Nordul a afirmat că a efectuat teste importante necesare dezvoltarea primului său satelit de spionaj, care ar putea fi folosit pentru a monitoriza Coreea de Sud. Nordul a publicat o fotografie aeriană a Seulului, despre care a spus că a fost realizată în timpul testului.

Experții consideră că Coreea de Nord lucrează pentru a-și rafina și îmbunătăți armele, punând în același timp presiune asupra Statelor Unite pentru a ușura sancțiunile în orice negocieri viitoare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: drona Seul