Într-un studiu dat publicităţii de Greenpeace România se arată că, la 25 de ani de la explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, lactatele, legumele şi fructele din regiune sunt în continuare contaminate radioactiv.
Potrivit cercetării realizate de o echipă a Greenpeace International, într-unul dintre satele din regiunea Rivnenska au fost detectaţi izotopi de cesiu în 93% din mostrele de lapte analizate, cu valori ce depăşesc de 1,2 ori până la 16,3 ori nivelul admis de legea ucraineană pentru hrana copiilor.
"Valorile cele mai alarmante au fost detectate în lapte, fructe de pădure şi ciuperci", a adăugat omul de ştiinţă Irina Labunska de la Greenpeace International. Ea insistă asupra unei evaluări ştiinţifice urgente privind contaminarea cu radionuclizi a terenului agricol şi a fâneţelor. Potrivit Greenpeace, 18.000 de kilometri pătraţi de teren agricol au fost contaminaţi numai în Ucraina, iar estimările realizate până acum arată că 40% (35.000 de kilometri pătraţi) din suprafeţele împădurite ale acestei ţări au fost, de asemenea, contaminate.
Ecologiştii insistă totodată asupra faptului că testele periodice efectuate de autorităţile ucrainene după explozia de la centrala nucleară nu au fost reluate în ultimii doi ani, iar oamenii nu cunosc situaţia actuală a solului. "Chiar şi după 25 de ani, oamenii care locuiesc la sute de kilometri de Cernobţl sunt încă expuşi unor niveluri periculoase de radiaţie, prin intermediul surselor locale de alimente", a afirmat Aslihan Tumer de la Greenpeace International. Activiştii mediului, care se declară îngrijoraţi de actuala situaţie asemănătoare de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, fac apel la monitorizare continuă în ambele ţări.
Citește pe Antena3.ro