x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EAU sparg iPhone-urile pentru a spiona

EAU sparg iPhone-urile pentru a spiona

de Şerban Mihăilă    |    01 Feb 2019   •   11:27
EAU sparg iPhone-urile pentru a spiona

Emiratele Arabe Unite au intrat în iPhone-urile activiștilor, diplomaților și liderilor străini, cu ajutorul unei echipe de foști agenți ai serviciilor secrete din administrația americană, care utilizează un program sofisticat de spionaj numit „Karma”.

Începând din 2016, micul stat din Golf a monitorizat sute de ținte prin intermediul instrumentului utilizat de hackerii pe care i-a angajat, dezvăluie Reuters. Între numeroasele „victime” cibernetice ale EAU figurează emirul Qatarului, o oficialitate turcă de rang înalt și un activist yemenit pentru apărarea drepturilor omului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Programul „Karma” a fost folosit de o unitate pentru operațiuni cibernetice agresive din Abu Dhabi, formată din agenți de spionaj ai EAU și foști membri ai serviciilor secrete americane, care au fost angajați de statul din Golf în cadrul unui proiect secret, numit „Project Raven”. Foști participanți la acest proiect au declarat pentru Reuters că programul „Karma” este un mijloc care accesează de la distanță aparatele iPhone, prin simpla descărcare a numerelor de telefon sau a conturilor de mail într-un sistem automat de localizare. „Karma” nu funcționează în cazul sistemelor Android și nici nu interceptează convorbirile telefonice. Programul este însă extrem de eficient, deoarece nu necesită ca ținta spionată să acceseze un link trimis iPhone-ului respectiv. În 2016 și 2017, „Karma” a permis obținerea fotografiilor, mail-urilor, mesajelor text și a tuturor parolelor salvate în dispozitivele monitorizate, precum și localizarea țintelor. Nu este însă clar dacă programul mai este folosit în prezent.

Spionajul prin „Karma” a început în momentul acutizării relațiilor dintre Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită.

×