x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Chinei a crescut în 2022. Beijingul nu-i însă mulțumit

Economia Chinei a crescut în 2022. Beijingul nu-i însă mulțumit

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   11:15
Economia Chinei a crescut în 2022. Beijingul nu-i însă mulțumit

Economia Chinei a crescut cu 3% în 2022, cu mult sub obiectivul guvernului, potrivit Biroului Național de Statistică al țării, citat de CNN.

De asemenea, economia are una dintre cele mai slabe performanțe din aproape jumătate de secol.

Dar creșterea economică s-a majorat cu 2,9% în trimestrul al patrulea, peste așteptările pieței. Un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor estimase anterior o expansiune de doar 1,8%.

"Economia Chinei a atins probabil punctul minim în decembrie", a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef la Pinpoint Asset Management. "Pentru multe orașe din China, vârful primului val [de Covidă] probabil a trecut deja. Indicatorii relevanți, cum ar fi indicele de congestionare a traficului, și-au revenit puternic în ianuarie."

Biroul de statistică a dezvăluit, de asemenea, că populația Chinei s-a redus. Țara avea 1,4118 miliarde de locuitori în 2022, față de 1,4126 miliarde în 2021. Analiștii au spus că declinul a fost primul din 1961.

"Populația va avea probabil o tendință de scădere de aici în următorii ani. Acest lucru este foarte important, cu implicații asupra creșterii potențiale și a cererii interne", a declarat Zhang.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: economia chinei beijing