x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Ucrainei incepe sa se clatine

Economia Ucrainei incepe sa se clatine

01 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
URMARE - Pe masura ce criza se adanceste, populatia resimte efectele la buzunar In timp ce Parlamentul ucrainean a aprobat ieri o motiune de cenzura impotriva premierului Viktor Ianukovici, populatia a intrat in panica, repezindu-se la banci sa isi schimbe in valuta economiile de-o viata.
ANA ILIE

RISC. Protestatarii stau in strada, iar economiile lor de-o viata sunt in pericol
"Decizia! Decizia!" scandau ieri dis-de-dimineata sustinatorii liderului opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, stransi in fata Parlamentului, cerand aprobarea motiunii de cenzura la adresa premierului Viktor Ianukovici, castigatorul contestat al alegerilor prezidentiale.

DECIZIE. Parlamentul de la Kiev a aprobat pana la urma motiunea de cenzura impotriva lui Ianukovici, si a cerut presedintelui in exercitiu, Leonid Kucima, sa formeze un guvern popular. Aceasta actiune ar trebui sa se continue, in mod normal, cu destituirea castigatorului Ianukovici. Aceasta mica victorie a opozitiei se explica si prin numarul considerabil de parlamentari ai Puterii care au anuntat, in ultimele zile, ca se retrag din coalitia de guvernare. In plus, Legislativul a votat o rezolutie prin care cere inlaturarea blocadei impuse de membrii opozitiei asupra cladirilor administrative, masura care probabil nu ajunsese la urechile protestatarilor care izolasera din nou toate intrarile in sediul Guvernului. Intre timp, la presiunea manifestantilor, dar si a comunitatii internationale, ingrijorata de perspectiva unei izbucniri de violenta, presedintele Leonid Kucima a dat semne ca este dispus sa faca compromisuri pentru depasirea crizei. In cursul zilei de ieri trebuia sa aiba loc o masa rotunda, de negociere, intre mediatorii straini, presedintele Kucima, premierul pro-rus Viktor Ianukovici si liberalul Viktor Iuscenko, care contesta rezultatul scrutinului, sustinut si de rapoartele defavorabile ale observatorilor straini.

PERICOL. Criza politica a inceput sa-si faca resimtit efectul si asupra economiei Ucrainei. Banca Centrala s-a vazut nevoita sa ia masuri, dupa ce populatia, in special pensionarii, a intrat in panica si a inceput sa-si retraga masiv economiile si sa le schimbe in valuta. Noile reglementari permit preschimbarea numai a 1.000 de dolari pe zi pentru cei care vor bani lichizi sau retragerea a cel mult 50.000 de dolari in schimbul unor certificate de valoare sau cecuri. Bursa de la Kiev nu a mai organizat o sedinta de tranzactionare de o saptamana, iar in Crimeea de sud s-a instituit deja controlul asupra pretului painii si se zvoneste ca s-ar putea intampla la fel si cu pretul carburantilor.

SE REPETA
Desi opozitia cerea doar reluarea celui de-al doilea tur de scrutin, Kucima a anuntat, intr-un moment de "generozitate", ca trebuie sa se reia scrutinul pe de-a-ntregul, nu doar al doilea tur. "Unde in lume s-a mai auzit de un al treilea tur de scrutin?", s-a intrebat retoric autoritarul presedinte ucrainean, continuand imediat: "Este o farsa, nu voi sustine aceasta idee pentru ca este anticonstitutionala". Problema este ca Iuscenko cere reorganizarea alegerilor numai in conditiile in care nici el, dar nici rivalul sau, premierul Ianukovici, nu vor candida.
×
Subiecte în articol: externe