x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecumenism: Martin Luther, omagiat de Papa Benedict al XV-lea

Ecumenism: Martin Luther, omagiat de Papa Benedict al XV-lea

23 Sep 2011   •   11:53
Ecumenism: Martin Luther, omagiat de Papa Benedict al XV-lea

In cadrul vizitei pe care o intreprinde in Germania, tara sa natala, intr-un gest simbolic fata de lumea protestanta, Papa Benedict al XV-lea a adus un omagiu lui Martin Luther, subliniind "pasiunea lui profunda" in ceea ce priveste "problematica credintei in Dumnezeu".

La mai mult de 500 de ani dupa nasterea protestantismului, Suveranul Pontif l-a calificat pe Luther drept un crestin pasionat, indemnandu-i pe catolici si pe reformatii lutherani si sa gaseasca calea comuna, care sa-i uneasca, intr-o lume pe care a caracterizat-o ca fiind din ce in ce mai secularizata.

Aflat in Erfurt, orasul in care Luther a fost hirotonisit preot si locul de nastere al reformei cei poarta numele, intr- o intalnire ecumenica avuta cu reprezentantii Bisericii Evanghelice Germane, Papa Benedict al XVI-lea a laudat pasiunea pentru teologie a lui Luther.

Vorbind de Luther, excomunicat de catre Biserica Catolica, Papa a estimat ca "ceea ce nu i-a dat pace a fost problematica credintei in Dumnezeu, ganduri care l-au insotit de-a lungul intregii sale vieti si pe care l-a trait cu cea mai profunda pasiune". "Gandurile lui Luther, intreaga sa spiritualitate, au fost intotdeauna indreptate catre Hristos", a adaugat Suveranul Pontif, in prima omagiere adusa de un reprezentant al Bisericii Catolice reformatorului Martin Luther.

"Cel mai necesar lucru pentru ecumenism este ca, sub presiunea secularizarii, printre inadvertentele care ne separa, sa nu omitem marile lucruri pe care le avem in comun si care ne leaga: marile indrumari ale Sfintei Scripturi si credinta vechilor crestini", a declarat Papa Benedict al XV-lea.

×
Subiecte în articol: luther papa benedict al xvi-lea