x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eduard Şevardnadze: Recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud, o bombă cu ceas pentru Rusia

Eduard Şevardnadze: Recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud, o bombă cu ceas pentru Rusia

27 Noi 2009   •   00:00

Fostul şef al diplomaţiei sovietice Eduard Şevardnadze a apreciat că Rusia a făcut "o greşeală foarte gravă" când a recunoscut independenţa provinciilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, creând un precedent comparabil cu o "bombă cu ceas", relatează Der Spiegel.



"Cred că Rusia a făcut o greşeală foarte gravă când a recunoscut diplomatic Abhazia şi Osetia de Sud", a declarat Şevardnadze, într-un interviu publicat joi în cotidianul german. "Astfel, Rusia a stabilit un precedent. Dacă regiuni mici precum Abhazia sunt recunoscute ca state independente, cum poate fi refuzat acest drept Ceceniei, care are o populaţie de peste un milion de persoane? Sau Daghestan, cu accesul său la Marea Caspică şi cu populaţia sa de aproape trei milioane de persoane? Sau Tatarstanul bogat în petrol?", s-a întrebat fostul ministru sovietic. "Recunoaşterea de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud este ca o bombă cu ceas, una care ar putea exploda în propria ţară", a subliniat el.

Eduard Şevardnadze a fost considerat unul dintre arhitecţii reunificării Germaniei. Referindu-se la acea perioadă, fostul ministru a amintit că "Franţa şi Marea Britanie s-au opus reunificării Germaniei". "Ele se temeau de apariţia unei superputeri cu un uriaş potenţial politic, militar şi economic, chiar în centrul Europei. Cel mai neînduplecat dintre toţi oponenţii reunificării era prim-ministrul britanic Margaret Thatcher. (...) Ea a vrut să ne convingă să ne opunem reunificării Germaniei. Dar (Mihail) Gorbaciov (preşedinte Uniunii Sovietice, n.red.) şi cu mine ştiam că istoria a pus deja pe agendă problema unităţii Germaniei. Trebuia rezolvată în mod paşnic şi diplomatic", a spus Şevardnadze.

În mai 1990, reaminteşte Mediafax, Gorbaciov a avut ideea ca Uniunea Sovietică să adere la NATO, dar, deoarece el nu a luat nici o măsură concretă în direcţia acestui obiectiv, problema nu a fost de fapt adusă în discuţie printre liderii sovietici, a mai amintit Şevardnadze.

×
Subiecte în articol: externe