x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

17 Iul 2013   •   13:26
Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace
Sursa foto: Captura YouTube

Edward Snowden, americanul care a dezvăluit felul în care servicile secrete din SUA spionează corespondenţa electronică a cetăţenilor din întreaga lume, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de profesorul suedez de sociologie, Stefan Svallfors.

Acesta a explicat motivul nominalizării afirmând că dezvăluirile lui Snowden au dus la creşterea siguranţei internaţionale.

Tehnic vorbind, nominalizările pentru premiul de anul acesta, care va fi acordat în octombrie, ar fi trebuit să fie înaintate până la 1 februarie. Există, însă, şi posibilitatea ca nominalizările să fie înaintate după acest termen, în cazul în care apar evenimente extraordinare.

În calitate de profesor la Universitatea Umeå, Stefan Svallfors are dreptul de a face nominalizări.

"Edward Snowden - într-un efort eroic cu mari costuri în plan personal - a dezvăluit existenţa şi amploarea supravegherii corespondenţei electronice pe care SUA o fac în toată lumea. Aruncând lumină asupra acestui program de monitorizare, Edward Snowden a ajutat la crearea unei lumi mai sigure şi mai bune", explică profesorul motivul nominalizării.

Acesta a adăugat că eforturile lui Snowden au demonstrat că cetăţenii simpli pot "apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului".

Snowden se alătură astfel altor luptători anti-sistem nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace, precum fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, sau soldatul american Bradley Manning, care i-a transmis lui Assange documente sau imagini video care prezentau, printre altele, crime de război muşamalizate.

Laureaţii ultimilor ani, însă, nu au fost luptătorii împotriva sistemului, ci persoane sau instituţii precum preşedintele SUA, Barack Obama (2010) sau Uniunea Europeană (2012). 

×