Atacurile de la 11 septembrie au provocat moartea a aproape 3.000 de persoane, printre care si romani. La cinci ani de la cel mai sangeros atentat din istorie, numarul victimelor continua sa creasca. Este vorba insa despre victime indirecte, care au fost expuse la radiatiile toxice emanate de ruinele turnurilor gemene.
O tara sub teroare, o lume ingrozita, mii de victime si o noua ordine mondiala sunt cateva dintre efectele "la prima mana" ale atacurilor de la 11 septembrie. Americanii se pregatesc azi pentru a cincea aniversare a celui mai sangeros atentat din lume. In vreme ce la Ground Zero se depun flori si se rostesc rugaciuni in memoria victimelor, zeci, daca nu sute de oameni se pregatesc sa moara ucisi, la randul lor, de atentatorii care au pilotat trei avioane de pasageri drept in centrii nervosi ai SUA. Ei sunt victimele colaterale ale atentatelor de la 11 septembrie. Sunt muncitorii care au lucrat la degajarea zonei unde se inaltau turnurile gemene.
|
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI |
BOLI DE PLAMANI. Cancerul la plamani si alte boli cumplite ale aparatului respirator au afectat aproximativ 70% din cei 40.000 de lucratori care au luat parte la sisifica munca de inlaturare a ruinelor turnurilor de la World Trade Center. Potrivit unui raport citat de cotidianul The Guardian, multi dintre ei au murit, altii sunt pe ultima suta de metri, iar "norocosii" raman bolnavi pe viata. "Vom avea femei ramase vaduve in urma atacurilor din 11 septembrie si sunt sanse ca numarul lor sa fie mai mare decat al celor care si-au pierdut familia in atentatele propriu-zise", este de parere Marc Bern, avocat in New York.
Primele semne de alarma au aparut in ianuarie, o data cu decesul unui ofiter de politie in varsta de 34 de ani. Autopsia a stabilit ca afectiunea la plamani din cauza careia tanarul a murit s-a datorat toxinelor inhalate la Ground Zero. Medicii se tem ca cele cateva cazuri de deces de pana acum se vor transforma in curand intr-o adevarata avalansa, pentru ca efectele expunerii de acum cinci ani abia incep sa se arate.
IZOLARE. Un alt efect neasteptat al evenimentelor din septembrie 2001 este izolarea SUA. Politia externa a Washingtonului a inceput sa deranjeze tot mai multa lume, inclusiv state care initial au facut front comun cu americanii in razboiul impotriva terorii. "La cinci ani de la atentatele de la 11 septembrie, diplomatia americana a reusit sa izoleze nu teroristii, ci Statele Unite", apreciaza James Dobbins, fost oficial la
Casa Alba si la Departamentul de Stat, cu ani de experienta in problema Orientului Mijlociu.
In Afganistan, situatia este mai haotica decat a fost de la inlaturarea regimului taliban. Pe langa faptul ca Ossama ben Laden este inca in libertate, atacurile rebelilor sunt tot mai intense si aproape ca nu trece zi fara o explozie soldata cu victime. Situatia incepe sa semene cu cea din Irak, stat unde, cu toata prezenta militara internationala, razboiul civil pandeste dupa colt. De altfel, tot mai multe state din coalitie fie s-au retras, fie si-au anuntat un calendar al retragerii. Pretul petrolului a crescut, Orientul si Asia se zbat in instabilitate, iar Iranul tine la programul sau nuclear mai mult ca oricand.
NEIDENTIFICATI. Aniversarea redeschide polemicile nu doar pe fronturi cum ar fi securitatea interna, politica externa a SUA sau sanatatea. Rudele a 1.152 dintre victime s-au adunat, la procesiunea funerara, in jurul unor sicrie goale. Oamenii nu au primit si poate nu vor primi niciodata ramasitele pamantesti ale celor dragi, relateaza AFP.
PARADOX
"Vom mai avea femei ramase vaduve in urma atacurilor din
11 septembrie si este posibil ca numarul lor sa fie mai mare decat al celor
care si-au pierdut familia in atentatele propriu-zise" -
Marc Bern,
avocat in New York
SI LA BUCURESTI
|
O ceremonie de comemorare a victimelor actiunilor teroriste din intreaga lume are loc si la Bucuresti. In holul si pe treptele Teatrului National si-au anuntat prezenta, printre altii, presedintele Traian Basescu, premierul Tariceanu, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, ambasadorul spaniol Pablo Garcia-Berdoy, ambasadorul britanic Robin Barnett. Ei vor fi primiti de ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, se arata intr-un comunicat al misiunii diplomatice americane la
Bucuresti. Va fi prezentata si o expozitie foto a lui Joel Meyerowitz, intitulata "Imagini din 11 septembrie".
"A surprins oroarea si eroismul evenimentelor de la 11 septembrie 2001. A fost o zi pe care n-o vom uita niciodata, nu doar din cauza pierderilor suferite, dar si a actelor de curaj la care am fost martori", sunt cuvintele cu care primarul de atunci al New Yorkului a
caracterizat expozitia.
|