x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: Liderul Frăţiei Musulmane a fost condamnat la moarte, într-un nou dosar

Egipt: Liderul Frăţiei Musulmane a fost condamnat la moarte, într-un nou dosar

de Agerpres    |    19 Iun 2014   •   20:45
Egipt: Liderul Frăţiei Musulmane a fost condamnat la moarte, într-un nou dosar

Liderul Frăţiei Musulmane egiptene, Mohamed Badie, a fost condamnat joi la moarte într-un dosar legat de manifestările violente ce au avut loc la Cairo în iulie 2013, după sentinţa similară primită la sfârşitul lunii aprilie într-un alt dosar, transmite AFP.

Acelaşi tribunal a condamnat tot la pedeapsa capitală încă 13 lideri ori simpatizanţi din mişcarea politică a lui Badie, scoasă în afara legii de şeful armatei devenit recent preşedinte ales, Abdel Fattah al-Sissi.

Conform legislaţiei egiptene, pedepsele cu moartea trebuie supuse avizului, pur consultativ, al muftiului, reprezentantul islamului pe lângă autorităţi, înainte de a fi confirmate ori anulate la verdictul final, programat pentru 3 august.

La sfârşitul lunii aprilie, Mohamed Badie şi încă 700 de islamişti au primit pedeapsa capitală în urma unui proces în care au fost acuzaţi de incitare la crimă, sentinţă ce trebuie confirmată pe 21 iunie înainte de a putea fi executată.

În violenţele ce au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armata condusă de al-Sissi au fost ucişi peste 1.400 de simpatizanţi ai fostului preşedinte şi arestaţi peste 15.000. Procesele sumare în care de atunci s-au pronunţat sute de condamnări la moarte au fost criticate de comunitatea internaţională.

Ca represalii, insurgenţii islamişti comit atentate ce s-au soldat până în prezent cu circa 500 de morţi în rândul forţelor de ordine. Aceste grupări nu au legături clare cu Frăţia Musulmană, căreia autorităţile de la Cairo îi impută însă toate aceste violenţe.

Mohamed Badie este pus sub acuzare în circa 40 de dosare şi riscă pedeapsa capitală în multe dintre ele, la fel ca şi fostul preşedinte Morsi, aflat în arest de când a fost înlăturat de la putere. 

×
Subiecte în articol: fratia musulmana Mohamed Badie