x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt, tunuri, piramide

Egipt, tunuri, piramide

de Anca Aldea    |    18 Feb 2011   •   17:25
Egipt,  tunuri, piramide
Sursa foto: Aladin Abdel Naby/Reuters

După aproape trei săptămâni de proteste, soldate cu mult-dorita demisie a preşedintelui Hosni Mubarak, majoritatea egiptenilor pot dormi acum mai liniştiţi. Nu însă şi aceia care au prădat, în acele zile tumultoase şi pentru cine ştie ce motive, patrimoniul de neegalat al acestei ţări.

Opt obiecte şi ansambluri de obiecte extrem de valoroase au fost furate de la Muzeul de Antichităţi din Cairo, a anunţat, săptămâna trecută, cea mai înaltă autoritate în domeniul arheologiei, profesorul Zahi Hawass, secretar de Stat în Ministerul Antichităţilor şi şef al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt. Au dispărut următoarele: o statuie a lui Tutankhamon purtat de o zeiţă, ansamblu realizat din lemn poleit; fragmente (torsul şi membrele) dintr-o altă statuie din lemn poleit, reprezentându-l pe faraonul Tutankhamon la luptă; o statuie din calcar a lui Akhenaten (Amenhotep al IV-lea) care poartă o tavă pe braţe; o statuie a lui Nefertiti cu ofrande; capul din gresie al prinţesei oraşului antic Amarna; o statuetă din piatră a unui scrib din Amarna; 11 figu­rine funerare din lemn (shabti) din anul 1390 î. Chr.; un scarabeu a lui Yuya (tatăl Marii regine a lui Amenhotep al III-lea). Potrivit profesorului Hawass, cazul Muzeului din Cairo nu este singular. Şi la Dashur, unde se află celebra Piramidă Roşie, a avut loc cel puţin un jaf care le-a pus pe jar pe autorităţi - pe blogul său personal, Hawass mărturiseşte că un magazin de antichităţi din Dashur a fost spart, dinăuntru dispărând o cantitate importantă de artefacte mai mici şi mai mari. Nici Sinai-ul n-a scăpat de urgia jafurilor - sute de piese de muzeu au dispărut la sfârşitul lunii trecute, dar poliţia se află pe urmele lor şi a reuşit să găsească peste 290 de obiecte.

Furturile de la Muzeul Egiptean - care amintesc de jafurile din 2003 de la Muzeul Naţional din Bagdad (Irak) - au fost descoperite, potrivit AFP, în timpul unui inventar efectuat de personalul instituţiei. Potrivit unor surse, jafurile ar fi avut loc la 28 ianuarie, în timp ce, în Piaţa Tahrir din Cairo, protestele degene­rau în confruntări între susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak şi demonstranţii antiregim. Până la sfârşitul lui ianuarie, nouă persoane au fost arestate în legătură cu un alt jaf de la Muzeul de Antichităţi din centrul Capi­talei egiptene, după ce au încercat să fure câteva artefacte va­loroase. Zahi Hawass declara atunci, pentru agenţia de ştiri Xinhua, că, deşi nu au reuşit să fure nimic, hoţii au făcut pagube importante, spărgând mai multe vitrine şi aproximativ 70 de artefacte - 25 dintre acestea au putut fi reconstituite aproape imediat, iar în cazul celorlalte 45 - lucrările de reconstituire sunt în curs de finalizare. La 30 ianuarie, Armata egipteană a intrat în muzeu şi a preluat controlul asupra lui pentru a-l proteja de jefuitori, la insistenţele mai multor personalităţi.

Pentru a feri mărturiile istorice incontestabile ale Egiptului, mare parte din Armata egipteană a fost amplasată strategic inclusiv în jurul piramidelor, al Sfinxului din Giza şi chiar la mormintele regale de la Saqqara.

Garduri de sârmă ghimpată, numeroşi soldaţi înarmaţi şi tancuri au fost amplasate în vecinătatea acestor vestigii, iar accesul turiştilor a fost blocat. Orice şi oricine s-ar fi apropiat prea mult de celebrele construcţii era ţintuit, de la distanţă, de luneta puştilor. Nici cămilele nu erau lăsate să se apropie de maiestuoasele construcţii. Armata a luat măsuri nu numai în Cairo, ci şi în alte colţuri ale ţării. Atenţia a fost sporită pe străzile mai multor localităţi – Alexandria, Edfu, Giza, Saqqara, Minya, Luxor, Dashur etc.

×
Subiecte în articol: externe