x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia, pe cât de liniştită, pe-atât de înarmată

Elveţia, pe cât de liniştită, pe-atât de înarmată

06 Aug 2014   •   19:44

Ţara Cantoanelor, aşa cum este supranumită Elveţia, şi-a căptat reputaţia de ţară neutră şi liniştită. Cu toate acestea, este una dintre cel mai bine înarmate naţiuni, cu 46 de arme la suta de locuitori.

Această statistică arată că Elveţia este a treia ţară cu cele mai multe arme deţinute de cetăţenii de rând din lume, fiind depăşită doar de Statele Unite ale Americii, cu 89 de arme la suta de locuitori şi de Yemen, cu 55 de arme la suta de locuitori, scrie ozy.com. De asemenea, este, de departe,  ţara din Europa cu cei mai mulţi cetăţeni înarmaţi.

Registrul public al armelor mici de foc din Elveţia, publicat de institutul GIIS din Geneva, arată că, la o populaţie de aproximativ 8 milioane de locuitori, există 3,4 milioane de arme.
Una dintre explicaţii ar fi aceea că Elveţia are un sistem militar naţional aparte, care se bazează mai mult pe “miliţiile” cetăţeneşti. Oricare bărbat elveţian între 18 şi 34 de ani efectuază un stagiu militar obligatoriu şi are dreptul să deţină o armă de asalt sau un pistol, la el acasă, pentru a fi astfel pregătit să îşi apere ţara. Istoricii elveţieni cred că tocmai acest sistem ar fi descurajat Germania nazistă să invadeze Elveţia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cultul armelor de foc este bine înrădăcinat în Elveţia, iar reglementările privind regimul armelor, foarte liberal, în timp ce activităţile spotive de acest gen sunt foarte populare.  Numărul deceselor cauzate de arme de foc în Ţara Cantoanelor este de trei la 100.000 de locuitori, destul de mic comparativ cu cel din SUA unde, potrivit statisticilor, este de 10,3 la 100.000 de locuitori.  În Europa, Elveţia este a doua ţară, după Finlanda, cu cele mai multe decese cauzate de armele de foc.  (S. Stancu)




×