Băncile private din Elveţia au început să le interzică în special directorilor executivi să mai plece în străinătate, de teama de a nu fi reţinuţi în anumite ţări pentru a fi interogaţi în legătură cu conturile secrete ale unor persoane.
Bancherii au ajuns să sufle şi-n iaurt, oprindu-i pe directorii executivi ai băncilor private să mai meargă în vizită în străinătate până şi la vecinii francezi şi germani, scrie Financial Times. "Prigoana" bancherilor elveţieni a fost provocată de "demolarea", la solicitările insistente ale mai multor state din UE, dar şi din alte ţări, a secretului bancar păstrat cu sfinţenie de-a lugul timpului de Elveţia şi de aşa-numitele "paradisuri fiscale", după ce au ieşit la iveală mai multe scandaluri de fraude financiare în diferite locuri de pe glob, criminalii lucrând şi prin intermediul conturilor pe care le aveau în băncile elveţiene.
"Unele bănci şi-au luat deja măsuri de precauţie. Dacă merg acum în Germania să vizitez două-trei bănci partenere, vameşii germani au dreptul să mă reţină şi să mă supună la un interogatoriu", a declarat directorul unei mari bănci private din Geneva.
PRECEDENT
Interdicţiile de călătorie, care nu au fost încă aplicate de către toate băncile din Elveţia, s-au axat în special pe interzicerea privind deplasările în Statele Unite şi în Germania, ţări care au fost cele mai îndârjite să combată evaziunea fiscală şi fraudele bancare, prin renunţarea la secretul bancar. Precedentul a fost creat la sfârşitul anului trecut, când un director al USB, cea mai mare bancă din Elveţia, a fost arestat în SUA şi anchetat într-un scandal privind taxele federale.
Decizia preventivă a restricţiilor de călătorie a intervenit cu puţin timp înaintea summit-ului G-20 din Marea Britanie, unde vor fi luate în discuţie, mai pe larg, şi "paradisurile fiscale". Sub presiunea mai multor ţări europene, Elveţia, ţară în care se estimează că se află aproximativ o treimă din cele 11 miliarde de dolari ale unor averi clandestine din lume, a fost de acord să relaxeze legile sale în privinţa păstrării secretului bancar şi să accepte aplicarea standardelor internaţionale privind transparenţa fiscală.
Citește pe Antena3.ro