x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron atrage atenţia asupra iliberalismului

Emmanuel Macron atrage atenţia asupra iliberalismului

17 Apr 2018   •   16:21
Emmanuel Macron atrage atenţia asupra iliberalismului

Emmanuel Macron a asemănat divizarea politică din Europa cu un război civil şi a avertizat în privinţa creşterii iliberalismului pe continent, scrie The Guardian.

În primul său discurs adresat Parlamentului European, preşedintele Franţei a cerut o apărare a democraţiei liberale în Europa, care oferă protecţie drepturilor minorităţilor şi îi atacă pe cei care scot ţara din Uniunea Europeană, făcând referire la Brexit.

Fără a-l numi pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care a câştigat de curând alegerile, Macron a fost înţepător faţă de politicienii care luptă împotriva celor slabi.

“Pare să fie un anumit război civil european: egoismul naţional şi negativitatea par să fie mai puternice decât lucrurile care ne ţin împreună. Există o fascinaţie cu iliberalismul şi cu faptul că acesta creşte tot timpul”, a spus Macron în faţa Parlamentului European.

Discursul a fost apreciat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar a primit un răspuns moderat din partea lui Manfred Weber, europarlamentarul german care conduce Partidul Popular European, din care fac parte şi deputaţi ai lui Orban.

Weber i-a spus lui Macron că oamenii nu ar trebui să fie împărţiţi în europeni buni şi răi, în funcţie de opţiunile lor politice.

×