x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron: Europenii trebuie să aibă o "abordare coordonată" faţă de China

Emmanuel Macron: Europenii trebuie să aibă o "abordare coordonată" faţă de China

13 Mar 2019   •   21:20
Emmanuel Macron: Europenii trebuie să aibă o "abordare coordonată" faţă de China

Europenii trebuie să aibă o "abordare coordonată" faţă de China, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, cu referire la acordul pe care Italia intenţionează să-l semneze cu Beijingul asupra mega-proiectului de infrastructuri ale "noilor drumuri ale mătăsii", informează AFP.

Italia a anunţat că va semna cu China în următoarele câteva zile un protocol de acord asupra "noilor drumuri ale mătăsii", ocazie pentru o vizită oficială a preşedintelui chinez Xi Jinping, aşteptat la 20 martie la Roma, înainte de a ajunge la Paris, în 25 martie.

"Îi revine fiecărei ţări să aibă propria politică faţă de China", a declarat prudent Macron, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său kenyan Uhuru Kenyatta, la Nairobi, abţinându-se să comenteze intenţiile italiene, "mai ales fără să se ştie exact despre ce este vorba". "Însă eu cred că avem nevoie, la nivelul UE, de o abordare coordonată a strategiei noastre la adresa Chinei, la fel ca de multilateralism, şi eu am propus aceasta partenerilor noştri şi instituţiilor europene", a declarat Macron, subliniind că "va proceda în acest spirit în timpul vizitei lui Xi Jinping la Paris".

"Este un lucru bun că Beijingul participă la dezvoltarea a numeroase ţări, însă eu cred în spiritul de echilibru, de reciprocitate. Echilibrele presupun respectarea suveranităţilor, popoarelor", a adăugat şeful statului francez, într-o critică voalată la condiţiile puse de China pentru a construi infrastrucuri în Africa, Asia şi Europa.

Potrivit AFP, China finanţează mari proiecte, însă cu clauze debt-for-equity, care i-ar permite pe termen lung să deţină porturi, căi ferate, autostrăzi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China Macron abordare coordonată europa