x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Epidemiologul șef al SUA îl desființează pe Trump: „Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti!”

Epidemiologul șef al SUA îl desființează pe Trump: „Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti!”

29 Oct 2020   •   22:12
Epidemiologul șef al SUA îl desființează pe Trump: „Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti!”
Sursa foto: Hepta

Renumitul epidemiolog american Anthony Fauci a criticat politica eronată a administraţiei Trump pentru combaterea pandemiei de COVID-19.  Specialistul de peste Ocean a mărturisit că măştile de protecţie nu sunt folosite din motive politice, relatează EFE. „Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti!”, a declarat el, făcând aluzie la modul în care șeful său de la Casa Albă a bagatelizat initial efectele devastatoare ale virusului provenit din China.

În timpul unei conferinţe virtuale organizate de Universitatea din Melbourne, Fauci a lăudat eforturile Australiei şi Noii Zeelande în lupta contra pandemiei, dar a recunoscut că nu acelaşi lucru se poate spune și despre ţara sa.

„Aş vrea să spun acelaşi lucru şi despre SUA, însă cifrele vorbesc de la sine”, a spus el, referindu-se la cele aproape nouă milioane de cazuri şi peste 228.000 de decese provocate de COVID-19.

Fauci a mers apoi mai departe, afirmând că măştile, care sunt esenţiale pentru a preveni răspândirea COVID-19, „au devenit aproape o declaraţie politică” în SUA.

„De fapt, oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti; depinde de care parte a spectrului politic vă aflaţi. Acest lucru este atât de dureros pentru mine ca medic, om de ştiinţă şi persoană de sănătate publică,” a mărturisit Fauci.

Concomitent, în SUA există o mişcare anti-vaccin, iar politicile contra pandemiei, adoptate de către administraţia Trump, sunt profund polarizate.

„În acest moment, există o reticenţă de a face vaccinul, parţial alimentată de semnale mixte care apar de la guvern”, a spus Fauci. „Acest lucru nu este de ajutor,” în contextul în care sarcina de a trasa o politică unificată împotriva pandemiei este îngreunată de independenţa pe care o are fiecare stat federal american în adoptarea deciziilor, a adăugat el.

Fauci a remarcat că lipsa strategiilor în faţa pandemiei a fost evidentă atunci când SUA au încercat să-şi redeschidă economia, fără să urmeze întotdeauna recomandările referitoare la modul în care trebuie făcut acest lucru în condiţii de siguranţă.

Fauci a fost criticat în repetate rânduri de către președintele american. Recent, Trump a afirmat că „oamenii s-au săturat să-l audă pe Fauci şi pe toţi aceşti idioţi”. Renumitul epidemiolog şi-a apărat însă de fiecare data, cu argumente, independenţa ca om de ştiinţă.

„Ar trebui să vă amintiţi întotdeauna că, pentru a vă menţine credibilitatea, ar trebui să vorbiţi în mod constant pe baza ştiinţei,” a spus Fauci, adăugând că experţii nu trebuie să se teamă niciodată să le spună guvernanţilor ceva ce nu vor să audă.

 

×
Subiecte în articol: Anthony Fauci