x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan acuză activiștii pentru drepturile omului că închid ochii la manifestațiile „vestelor galbene” din Franța

Erdogan acuză activiștii pentru drepturile omului că închid ochii la manifestațiile „vestelor galbene” din Franța

10 Dec 2018   •   17:37
Erdogan acuză activiștii pentru drepturile omului că închid ochii la manifestațiile „vestelor galbene” din Franța

 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a acuzat luni pe apărătorii drepturilor omului că închid ochii la manifestaţiile ''vestelor galbene'' din Franţa, subliniind că ei sunt în schimb prompţi când trebuie să critice Ankara, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această nouă ieşire a lui Erdogan survine la o zi după criticile pe care i le-a adresat ministrul francez al sănătăţii, Agnes Buzyn, care l-a acuzat de ingerinţă pentru că a deplâns sâmbătă ''violenţa disproporţionată'' a forţelor de ordine franceze faţă de manifestaţiile ''vestelor galbene''.

''Cei care apărau drepturile omului în timpul manifestaţiilor din (parcul) Gezi din Istanbul (2013) au devenit orbi, surzi şi muţi faţă de ceea ce se întâmplă la Paris'', a declarat Erdogan într-un discurs televizat.

Autorităţile turce au fost puternic criticate de către Occident şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului după reprimarea brutală a marilor manifestaţii antiguvernamentale din primăvara lui 2013, denumite manifestaţiile din Gezi.

''Aţi mobilizat lumea în timpul evenimentelor din Gezi. De ce ? Pentru că era vorba de Turcia ? Atunci, luaţi şi acum în considerare în acelaşi mod'', a adăugat Erdogan, exprimându-se în faţa membrilor partidului său la Ankara.

În total, 1.723 de persoane au fost interpelate în întreaga Franţă sâmbătă, cu ocazia mobilizării ''vestelor galbene'', şi 1.220 au fost plasate în arest, potrivit cifrelor difuzate de Ministerul francez de Interne.

După difuzarea unor imagini cu ministrul italian de interne Matteo Salvini şi cu Erdogan descriind ''vestele galbene'' drept efectul eşecului politicilor europene, dna Buzyn a declarat: ''Mă apucă furia când îi aud pe aceşti politicieni extremi care profită de situaţie în loc să spere într-o calmare (a situaţiei). (...) Aceasta este ingerinţă, sunt oameni care profită de o situaţie pentru a-şi justifica propria politică, care este una anti-climat, totalitară'', a afirmat dna Buzyn la canalul de televiziune LCI.

Turcia este în mod constant criticată de către statele europene şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, care denunţă erodarea statului de drept în această ţară în ultimii ani.

×