x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan i-a propus lui Putin intensificarea exporturilor de cereale prin Turcia

Erdogan i-a propus lui Putin intensificarea exporturilor de cereale prin Turcia

13 Oct 2022   •   17:47
Erdogan i-a propus lui Putin intensificarea exporturilor de cereale prin Turcia
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, disponibilitatea de a intensifica Acordul de la Istanbul, privind exporturile de cereale ucrainene, dar şi intenţia de a facilita exporturile de cereale din Rusia.

"Suntem determinaţi să continuăm şi să intensificăm exporturile de cereale în virtutea Acordului de la Istanbul şi să transferăm cereale ruseşti şi fertilizatori în ţări mai puţin dezvoltate, prin intermediul Turciei. Vom stabili în ce ţări, dar este important să ne concentrăm pe ţările mai sărace, mai degrabă decât pe cele dezvoltate", a declarat Recep Erdogan, conform agenţiei Anadolu, imediat după întrevederea pe care a avut-o cu Vladimir Putin la Conferinţa pentru Interacţiuni şi Consolidarea Încrederii, din Astana, Kazahstan.

Acordul de la Istanbul, semnat în iulie de Ucraina, Turcia, Naţiunile Unite şi Rusia, prevede facilitarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Erdogan şi Putin au discutat şi despre intensificarea relaţiilor între Turcia şi Rusia, inclusiv în materie de schimburi comerciale şi în domeniul energiei nucleare. Preşedintele Vladimir Putin a afirmat că Turcia va deveni cel mai important nucleu al exporturilor de gaze ruseşti spre Europa.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, potrivit agenţiei Interfax, că gazoductul Turkish Stream, între Rusia şi Turcia, nu va putea înlocui conductele Nord Stream 1 şi 2, între Rusia şi Germania.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan Vladimir Putin