x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Kurzii irakieni nu formează un stat independent

Erdogan: Kurzii irakieni nu formează un stat independent

02 Oct 2017   •   15:41
Erdogan: Kurzii irakieni nu formează un stat independent

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a afirmat că autorităţile kurde irakiene vor plăti preţul pentru referendumul privind independenţa, care a fost respins ferm de puterile străine, scrie The Independent. “Nu formează un stat independent, ei deschid o rană în regiune unde să învârtă cuţitul”, a spus Erdogan, duminică, în Erzurum.

Preşedintele Turciei a format relaţii comerciale strânse cu autorităţile kurde în nordul Irakului, care transportau sute de mii de barili de petrol în Turcia, zilnic, pentru export. “Nu regretăm ce am făcut în trecut. Dar, având în vedere că s-au schimbat condiţiile, iar guvernul regional kurd, căruia îi ofeream tot suportul, a făcut paşi împotriva noastră, va plăti preţul”, a spus acesta.

Turcia a ameninţat în repetate rânduri că va impune sancţiuni economice, va tăia accesul general la piaţa internaţională şi că va susţinut exerciţii militare cu trupele irakiene la graniţă. 

Ministrul Apărării din Irak a afirmat, vineri, că plănuieşte să preia controlul asupra graniţelor regiunii autonome a Kurdistanului, cu ajutorul Iranului şi al Turciei. Prim-ministrul Turciei, Bin Yildirim, nu s-a referit la aceste planuri în discursul pe care l-a susţinut sâmbătă, însă a afirmat că Ankara nu va mai coopera cu autorităţile kurde din Erbil.

×
Subiecte în articol: turcia kurzi irak referendum tayyip erdogan