x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan promite apărarea păcii cu rebeii kurzi până "la ultima suflare"

Erdogan promite apărarea păcii cu rebeii kurzi până "la ultima suflare"

de Agerpres    |    10 Oct 2014   •   17:31
Erdogan promite apărarea păcii cu rebeii kurzi până "la ultima suflare"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri apărarea până la "ultima suflare" a procesului de pace cu rebelii kurzi din Turcia, în pofida manifestaţiilor prokurde soldate cu cel puţin 31 de morţi în această săptămână.

"Mi-am pus în joc propria mea piele în procesul de pace, mintea şi inima mea. Şi voi continua să lupt pentru aceasta până la ultima mea suflare, pentru că ştiu că în spatele meu se află naţiunea", a declarat Erdogan într-un discurs ţinut la Trabzon, în faţa a mii de susţinători. 

Începând de luni seara, confruntări violente între manifestanţi kurzi şi forţele de ordine au avut loc în aproape întreaga Turcie, în special în nord-estul ţării, regiune cu populaţie majoritar kurdă, acestea soldându-se cu 31 de morţi şi peste 360 de răniţi. Kurzii îi reproşează guvernului islamo-conservator de la Ankara refuzul de a interveni militar pentru a salva oraşul kurd sirian Kobane, pe punctul de a cădea în mâinile jihadiştilor din Statul Islamic.

Erdogan i-a acuzat din nou vineri pe adversarii negocierilor de pace, angajate acum doi ani cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), că folosesc drept pretext situaţia de la Kobane pentru a compromite acest proces.

"Turcia nu este o ţară care îşi stabileşte politica internă şi externă în funcţie de acţiunile violente duse de bandiţi şi terorişti. Turcia nu este o ţară care se abate de la calea sa de teama manifestaţiilor de stradă", a mai declarat preşedintele Erdogan.

Ministerul Român de Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Turcia să evite deplasările în zonele centrale şi principalele pieţe ale oraşelor, să urmărească anunţurile postate pe site, precum şi mass-media locală.

"De asemenea, se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă în cazul în care sunt surprinşi în imediata apropiere a unor manifestaţii de protest şi să acorde atenţie traseelor pe care se deplasează, respectând recomandările autorităţilor locale", se arată într-un comunicat MAE.

×
Subiecte în articol: violente turcia kurzi turcia erdogan