x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eric “The King” Cantona şi armata antisistem

Eric “The King” Cantona şi armata antisistem

de Dragos Stoica    |    22 Noi 2010   •   22:27

În contextul amplelor proteste din Franţa faţă de reforma pensiilor, Eric Cantona spunea, luna trecută, că sistemul trebuie distrus prin altfel de revoluţii decât cele din stradă. Fosta legendă a echipei Manchester United, devenit între timp un actor de succes, spunea că, dacă sistemul se bazează pe bănci, sistemul trebuie distrus începând cu băncile, potrivit site-ului realitatea.net.

“Asta înseamnă că cei trei milioane de oameni care stau acum cu pancartele în stradă să se ducă la bancă, să-şi retragă banii din bancă, iar băncile se prăbuşesc. Trei milioane, 10 milioane, iar băncile se prăbuşesc fără vreo ameninţare, fără o revoluţie. Trebuie să mergem la bancă. Abia aşa vom vorbi de o reală revoluţie. Nu e complicat”, a spus Cantona.
Interviul a devenit un hit pe Youtube, a fost multiplicat, tradus în engleză şi în alte limbi, iar câteva grupări franceze anti-sistem au declanşat o campanie virtuală ca oamenii să-şi retragă economiile în masă marţi, 7 decembrie. Pe site-ul grupării se afirmă că la idee au aderat deja numeroşi oameni din alte ţări, inclusiv din România.
Pe pagina de Facebook dedicată evenimentului, 11.000 de oameni susţin, până în prezent, că-şi vor retrage toate economiile pe 7 decembrie.

Reprezentanţii băncilor franceze au luat în derâdere apelul, argumentând că unul din principalele motive pentru care oamenii ţin banii în bancă este securitatea economiilor, şi că apelul lui Cantona ar fi o veste bună doar pentru tâlhari. Mai mult, bancherii francezi i-au amintit lui Cantona că i-ar trebui câteva valize ca să care toţi banii pe care-i are de retras din cont.

 Eternul rebel

 Născut în 1966 la Paris, Eric Cantona a început să joace fotbal la Auxerre, unde a debutat în prima ligă franceză la vârsta de 20 de ani, fiind imediat convocat şi la echipa naţională. Deşi foarte tânăr, acest moment coincide cu primele incidente în care a fost implicat. Mai întâi a fost suspendat pe termen nelimitat din reprezentativa “Cocoşului galic” după ce l-a jignit public pe selecţionerul de atunci, Henri Michel. Alungat de la naţională, Cantona a recidivat la echipa de club, unde în ianuarie 1989 şi-a smuls tricoul şi l-a rupt după ce a fost schimbat într-o partidă amicală, prilej cu care a fost mai întâi suspendat pentru o lună şi până la urmă a fost împrumutat la Montpellier. Ajuns aici, Cantona s-a luat la bătaie cu un coechipier, moment în care şase alţi colegi de-ai săi au cerut excluderea sa din lot. Doi ani mai târziu, după o revenire la Marseille, jucătorul a fost vândut la Nîmes ca urmare a eternelor dispute cu patronul Bernard Tapie. Aici, Cantona a aruncat cu mingea într-un arbitru, pentru ca odată chemat la Comisia de Disciplină să-i facă “idioţi” pe toţi membrii acestui for, primind în schimb două luni de suspendare. Imediat, la 24 de ani, Cantona a anunţat în decembrie 1991 că se retrage din fotbal.

Până la urmă, după trei luni de pauză, fotbalistul a ajuns în Anglia, mutare care avea să-i schimbe decisiv cariera. După un an şi jumătate la Leeds, Cantona a semnat în toamna lui '92 cu Manchester United, unde, în cinci ani, a câştigat patru titluri de campion al Angliei şi două Cupe. Cel mai delicat moment al carierei l-a traversat pe 25 ianuarie 1995, când n-a mai putut suporta injuriile adresate de un fan al lui Crystal Palace şi a sărit în tribună, bătându-l pe spectator. S-a ales cu opt luni de suspendare, precum şi cu şapte zile de închisoare, din care a efectuat însă doar una. Păstrat în lot de Alex Ferguson, Cantona şi-a regăsit forma la expirarea suspendării, câştigând ultimul titlu din postura de căpitan, după un gol fabulos marcă proprie. În 2001 a fost votat “Jucătorul secolului” de către fanii lui Manchester United, fiind supranumit “Eric the King”. După retragerea din 1997 s-a dedicat actoriei, jucând în mai multe filme şi piese de teatru.

×