x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eroare fara precedent în SUA! Un bărbat din Texas a fost executat deşi era nevinovat

Eroare fara precedent în SUA! Un bărbat din Texas a fost executat deşi era nevinovat

04 Sep 2009   •   00:00
Eroare fara precedent în SUA! Un bărbat din Texas a fost executat deşi era nevinovat

Todd Willingham a fost executat în 2004, prin injecţie letală, după ce a fost acuzat că şi-a ucis cei trei copii. Toate indiciile arată însă, în prezent, că acesta era nevinovat. Cazul este şocant şi fără precedent pentru o administraţie care trimite la moarte, în medie, 50 de oameni pe an.



Dovedirea nevinovăţiei unui condamnat, după executarea sentinţei, este un fapt extrem de rar în Statele Unite şi, potrivit specialiştilor, nici un stat nu a recunoscut oficial, până în prezent, că a comis o eroare de acest gen, informează AFP.

Todd Willingham avea 23 de ani când cele trei fete ale sale au pierit în incendiul care i-a distrus casa. În 1992, bărbatul a fost condamnat la moarte pentru că ar fi declanşat incendiul, însă o anchetă făcută recent a demonstrat că omul nu fusese vinovat cu nimic.

Cazul Willingham ar putea duce la abolirea pedepsei cu moartea

Acest caz ar putea constitui un precedent şi o oportunitate nesperată pentru cei care susţin abolirea pedepsei cu moartea. "Atâta vreme cât sistemul nostru judiciar comite erori, inclusiv de acest gen, nu putem continua să executăm oameni", au afirmat reprezentanţii Asociaţiei Innocence Project, care a sesizat în 2006 comisia de etică texană asupra dosarului Willingham.

Cazul are o relevanţă deosebită în condiţiile în care Troy Davis, un bărbat de culoare condamnat pentru uciderea unui poliţist alb, aşteaptă să fie executat în Georgia. El susţine însă că este nevinovat.

Un studiu universitar recent, efectuat pe un esantion de 800 de adulti din California, arata ca numarul adeptilor pedepsei cu moartea scade - 66% s-au pronuntat pentru, fata de 79% in 1989. 44% dintre persoanele intervievate se declara deranjati de faptul ca un om nevinovat ar putea fi executat (23% in 1989).
Dar lucrurile nu sunt atat de simple pentru abolitionisti: intr-o decizie recenta, doi judecatori ai Curtii supreme au afirmat ca executarea unui om a carui nevinovatie a fost dovedita ulterior ramane "valabila", atat timp cat acesta a avut parte de "un proces drept si echitabil".

×
Subiecte în articol: externe texas todd willingham