x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Este oficial: Gurlitt îşi va recupera “comoara nazistă”!

Este oficial: Gurlitt îşi va recupera “comoara nazistă”!

de Istvan Deak    |    09 Apr 2014   •   14:25
Este oficial: Gurlitt îşi va recupera “comoara nazistă”!

Procuratura din Augsburg a anunţat miercuri că a anulat ordinul de confiscare si sechestrare a operelor din colecţia octogenarului Cornelius Gurlitt, cunoscute opiniei publice internaţionale drept “comoara nazistă”.

Conform comunicatului dat publicităţii, ancheta a scos la iveală detalii noi în acest caz, care au impus ridicarea ordinului de confiscare şi sechestrare a operelor. “Ancheta în sine încă nu este finalizată”, a anunţat Procuratura din Augsburg. Astfel, colecţia va reveni în posesia lui Cornelius Gurlitt şi a avocaţilor săi, în decurs de un an.

Conform acordului parafat luni cu Guvernul german şi cu autorităţile regionale din Bavaria, Gurlitt va permite experţilor din “Task-Force Schwabinger Kunstfund”, echipa de specialişti însărcinată cu verificarea provenienţei operelor descoperite în apartamentele lui Gurlitt, să continue verificările, pentru a se stabili dacă este vorba despre opere de artă degenerată, epurate din muzeele germane, sau jefuite de nazişti de la proprietarii evrei. Conform acordului amintit, experţii au la dispoziţie un an să dovedească provenienţa operelor, după care acestea vor reveni în proprietatea lui Cornelius Gurlitt.

În cazul în care se dovedeşte că o operă face parte din arta degenerată, sau descendenţii proprietarilor de drept pot dovedi că aceasta le-a aparţinut acestora, Gurlitt şi-a dat acordul pentru restituirea operelor vizate. Mai mult, începând din această săptămână, Gurlitt va avea un expert în Task-Force, care să asigure neutralitatea comisiei de examinare.

La data de 28 februarie 2012, 1.406 opere de artă au fost confiscate din locuinţa lui Cornelius Gurlitt din Munchen. Bărbatul este suspectat de evaziune fiscală, însă acuzaţiile împotriva sa nu au fost niciodată formulate de procurori. În acest moment, aproximativ 500 de opere vor ajunge pe masa comisiei de examinare a provenienţei, restul vor ajunge în cel mai scurt timp la tutorele octogenarului. Gurlitt a dat asigurări că şi cele 238 de opere găsite în casa din Salzburg vor fi puse la dispoziţia comisiei de examinare.

Marţi, Procuratura din Augsburg anunţase că nu se va lăsa influenţată de acordul parafat între autorităţi şi avocaţii lui Gurlitt. Presa germană speculează că autorităţile s-au spălat pe mâini în acest caz şi au evitat o ruşine naţională, care s-ar fi abătut asupra Germaniei dacă o instanţă germană sau internaţională ar fi dat câştig de cauză plângerii formulate de avocaţii lui Gurlitt, care au atacat în instanţă legalitatea ordinului de confiscare şi sechestrare a colecţiei. “Gurlitt şi-ar fi primit colecţia, iar autorităţile nu ar mai fi avut nici o şansă reabilitare. Acordul pasează responsabilitatea în sarcina experţilor comisiei de analizare a provenienţei operelor din colecţia lui Gurlitt”, scrie presa germană.

Procuratura din Augsburg a precizat că, în momentul în care întreaga colecţie a fost confiscată, Parchetul din Augsburg era convins de legalitatea acestei măsuri. Dar noi informaţii apărute în cursul anchetei au permis reevaluarea situaţiei legale a operelor, a mai precizat sursa citată.

Justiţia germană a precizat că ancheta pentru fraudă fiscală asupra lui Gurlitt, aflată la originea descoperirii acestor opere, va continua.

Avocatul lui Cornelius Gurlitt, Tido Park, a declarat că ridicarea sechestrului pus asupra operelor “va întări reabilitarea” clientului său. “Este o zi bună pentru Cornelius Gurlitt”, a fost concluzia lui Tido Park.

×
Subiecte în articol: cazul gurlitt Cornelius Gurlitt