x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa de Est – o etichetă greşită

Europa de Est – o etichetă greşită

de Irina Cristea    |    07 Ian 2010   •   00:00

O ciudăţenie geografică, un concept dăunător şi lipsit de semnificaţie. Astfel arată, la 20 de ani de la prăbuşirea Cortinei de Fier, etichetarea aşa-numitei regiuni a Europei de Est, potrivit unui comentariu publicat în The Economist. Iar recesiunea economică a făcut ca referirea la acest spaţiu să fie şi mai incorectă, ba chiar dăunătoare.

"«Europa de Est»" este o ciudăţenie geografică ce include Cehia (situată în centrul continentului), dar nu Grecia sau Cipru (care se spune că aparţin Europei occidentale, dar de fapt se află în sud-estul îndepărtat). Nici din punct de vedere istoric lucrurile nu sunt mai corecte: regiunea cuprinde ţări (ca Ucraina), care s-au aflat sub dominaţie sovietică timp de decenii şi ţări (ca Albania, spre exemplu) care au avut doar un contact limitat cu fosta Uniune Sovietică", scrie publicaţia citată, reamintind că unele dintre aceste ţări au avut economii planificate complet de stat, iar altele au promovat propriile versiuni de comunism.

Devenită incorectă încă din 1989, eticheta şi-a pierdut semnificaţia, pentru că economiile acestor ţări au evoluat diferit după căderea comunismului. În prezent, ceea ce le diferenţiază este mai semnificativ decât puţinele asemănări. Iar criza economică a arătat că moştenirea comunistă a unora dintre aceste ţări nu le-a făcut mai vulnerabile în faţa recesiunii, în comparaţie cu statele din Vest. "Cea mai gravă criză financiară a continentului este în Islanda, iar cele mai mari deficite bugetare prognozate de Uniunea Europeană în acest an nu sunt pentru ţări din «est», ci pentru Marea Britanie şi Grecia", reaminteşte The Economist.

×
Subiecte în articol: externe