x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa spune "NU AUSTERITĂŢII!"

Europa spune "NU AUSTERITĂŢII!"

de Sînziana Stancu    |    29 Sep 2010   •   00:00

Sătulă de măsurile dure de austeritate, Europa s-a hotărât să iasă miercuri în stradă, în cel mai mare marş de protest din ultimul deceniu.

Şomajul şi reducerile salariale dureroase, resimţite mai ales de ţările UE învăţate cu bunăstarea şi cheltuielile peste măsură, au stârnit o nemulţumire crescândă a maselor, care organizează mâine (miercuri ? n.r.), la apelul liderilor sindicali din 30 de ţări europene, cea mai mare demonstraţie de protest din ultimii zece ani, sub sloganul "NU AUSTERITĂŢII!".

"Motorul" protestului se află la Bruxelles, unde au fost chemaţi peste 100.000 de oameni din toată Europa. "Vom demonstra pentru a ne exprima cu voce tare îngrijorarea faţă de actualul context economic şi social, care este afectat de măsurile de austeritate", a declarat John Monks, secretarul general al Confederaţiei Sindicatelor Europene, citat de AFP. Protestul de mâine se anunţă a fi mai mare decât cel din martie 2001, când 80.000 de oameni din Europa au organizat o mare manifestaţie la Bruxelles.

Europenii sunt nemulţumiţi pentru faptul că milioane de locuri de muncă din Europa s-au pierdut ca urmare a crizei financiare globale însoţită de măsuri de austeritate şi multe altele se vor pierde în continuare pentru că guvernele continuă să reducă cheltuielile publice. În aceste condiţii, nu numai economia, ci şi viaţa socială a cetăţenilor Europei se deteriorează pe zi ce trece.

"Este o zi crucială pentru Europa, pentru că guvernele noastre, teoretic toate, sunt hotărâte să reducă masiv fondurile publice", a declarat Monks, care este de părere că asemenea măsuri de austeritate nu fac decât să scufunde economia în recesiune.

În rândul ţărilor care sunt hotărâte să organizeze proteste masive figurează Spania (una din cinci persoane este şomeră), unde este prevăzută o zi de grevă generală, Portugalia, care mizează pe cel puţin 10.000 de manifestanţi, urmate de Polonia, unde principalele sindicate "Solidaritatea" şi OPZZ contează pe "câteva mii" de protestatari, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia şi Serbia, unde liderii sindicali susţin că muncitorii nu au nici o vină pentru criza economică şi nu vor să fie ţapii ispăşitori ai erorilor comise de către reprezentanţii sectorului financiar.

"Toţi cei care se fac vinovaţi de criză ? băncile, pieţele financiare şi agenţiile de rating - au fost, de fapt, primii care au strigat după ajutor din partea statelor şi bugetelor publice, iar acum vor ca muncitorii să le plătească datoriile", a afirmat, la rândul său, liderul sindicatelor franceze, Uniunea FO, Jean-Claude Mailly. La rândul său, Monks l-a completat: "Suntem o parte bogată a lumii. Vom continua această campanie, lupta pentru creşterea economică, pentru locuri de muncă, pentru protecţia socială a Europei. Să nu alunecăm pe panta austerităţii!"

×
Subiecte în articol: externe