x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europarlamentar ungar, acuzat de spionaj

Europarlamentar ungar, acuzat de spionaj

de Şerban Mihăilă    |    07 Dec 2017   •   18:46
 Europarlamentar ungar, acuzat de spionaj
Sursa foto: Didier BAUWERAERTS

Un europarlamentar ungar din formațiunea naționalistă radicală Jobbik a fost acuzat că spionează instituțiile Uniunii Europene pentru Rusia. El îl acuză însă pe premierul Orban că i-a fabricat un dosar pentru a devia spre Jobbik stigmatul de aliat al Moscovei, care atârnă greu de gâtul șefului guvernului de la Budapesta, cu doar câteva luni înaintea alegerilor din Ungaria.

Bela Kovacs, europarlamentar ungar din partea formațiunii politice de extremă-dreapta Jobbik („Mișcarea pentru o Ungarie mai bună”), a fost acuzat că spionează instituțiile Uniunii Europene pentru Moscova, au declarat, ieri, procurori de la Budapesta, citați de Reuters. Acuzațiile aduse lui Kovacs, între care utilizarea de documente private false, sunt rezultatul unei anchete demarate în aprilie 2014, atunci când  autoritățile ungare au semnalat suspiciunile de spionaj și au cerut ridicarea imunității parlamentare a reprezentantului Jobbik. „Decizia a urmat stabilirii unor motive rezonabile de suspiciune, care, în esență, se referă la faptul că un membru al parlamentului s-a implicat în acțiuni de spionaj, în favoarea unui serviciu secret al unui stat străin”, se arată într-un comunicat al procurorilor, citat de Reuters. Statul străin în cauză este Rusia, avea să declare, ceva mai târziu, o purtătoare de cuvânt a Procuraturii din Budapesta. Acuzațiile împotriva lui Kovacs vin după o investigație amănunțită a procurorilor ungari asupra practicilor financiare de raportare ale Jobbik, principalul partid de opoziție din țară. Deocamdată, nu a fost menționată o dată exactă pentru începerea procesului. Timp de peste zece ani, Kovacs a locuit la Moscova. S-a reîntors la Budapesta în 2003 și, doi ani mai târziu, a intrat în Jobbik, formațiune politică aflată la vremea respectivă în formare. Întrebat despre trecutul său, Kovacs spune că „poveștile” care îl descriu drept spion „au fost ciudate și pentru mine”. „Fantezia nu are limite”, a adăugat el.

Dosar fabricat de Fidesz?

Kovacs susține că dosarul său a fost „fabricat” de serviciile secrete ungare în campania electorală din 2014 și este, probabil, un instrument politic aflat în mâinile partidului de guvernământ, Fidesz, care dorește să devieze stigmatul asocierii sale cu Rusia, redirecționându-l spre Jobbik. Cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 2018, subiectul complicității cu Moscova a devenit extrem de sensibil în Ungaria, unde premierul Viktor Orban este acuzat că menține legături mult prea apropiate cu Rusia. Orban a încheiat o serie de proiecte de anvergură cu Kremlinul, inclusiv în domeniul nuclear, se întâlnește anual cu președintele Vladimir Putin și a criticat dur UE pentru sancțiunile impuse Moscovei. Parlamentul European a ridicat imunitatea lui Kovacs în acest caz de spionaj, în octombie 2015. În urma unui raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă, procurorii ungari au demarat contra lui Kovacs o altă anchetă, în 2015, în privința unor angajări fictive de interni, care ar fi produs PE un prejudiciu de 21.000 de euro. Partidul naționalist radical Jobbik susține intens demersurile pentru autonomie ale comunității etnice maghiare din România.

Nu este o coincidență că am ajuns aici înaintea alegerilor. Procesul va afecta campania electorală și-mi va ataca partidul”.

Bela Kovacs

×
Subiecte în articol: Bela Kovacs