x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europarlamentarii cer sprijin pentru copiii rămași orfani ca urmare a pandemiei de COVID-19

Europarlamentarii cer sprijin pentru copiii rămași orfani ca urmare a pandemiei de COVID-19

11 Noi 2021   •   17:10
Europarlamentarii cer sprijin pentru copiii rămași orfani ca urmare a pandemiei de COVID-19

27 de europarlamentari au cerut declanșarea unui mecanism de sprijin al UE pentru copiii care și-au pierdut unul sau ambii părinți din cauza infecției cu COVID-19.

Aceștia fac parte din toate grupurile politice și reprezintă 15 state membre: Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania.

Aceștia au solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor și asistență dedicat copiiilor din UE care au pierdut unul sau ambii părinți din cauza Covid-19.

„Copiii afectați ar trebui să primească sprijin economic, psihologic și administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinților. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acești copii au bunuri de bază, au acces la educație, la asistență medicală și orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situația lor”, spune eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, inițiatorul propunerii.

Până în prezent, aproape 800.000 de cetățeni europeni și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus.

Vlad Gheorghe a subliniat că acei copii care rămân fără părinți sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziție extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroși cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie și excluziune socială, abuz, abandon școlar, precum și asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătății fizice și mentale a copiilor din întreaga lume. Iar Uniunea Europeană nu face excepție: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuși riscului de sărăcie încă înainte de 2020. În România, aproape 1.400.000 de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceștia trăiesc deja în sărăcie extremă, se arată într-un comunicat al USR.

Mediafax

×
Subiecte în articol: copii orfani COVID