Politicienii europeni şi-au pierdut răbdarea şi nu mai cred în poveştile americanilor cu combaterea terorismului, devenite motiv oficial pentru cei de peste ocean să capete acces la datele bancare europene.
Cei mai înverşunaţi dintre toţi politicienii sunt germanii, dar şi alţi membri ai Parlamentului European sunt hotărâţi să rupă orice înţelegere cu americanii, care ar viola dreptul la confidenţialitatea datelor bancare are cetăţenilor europeni, scrie Der Spiegel. Încă de luni, miniştrii de externe din ţările UE au îndrituit Comisia Europeană şi Suedia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, să negocieze un acord cu Washingtonul privind accesul Statelor Unite la verificarea datelor bancare ale cetăţenilor europeni. Este "total inacceptabil" ca autorităţile americane să aibă acces la tranzacţiile bancare germane, a izbucnit şeful liberalilor germani (Partidul Liber Democrat - FDP), Guido Westerwelle.
ACCES CONDIŢIONAT
În general, guvernele europene recunosc faptul că accesul la datele bancare poate fi o metodă utilă pentru combaterea terorismului, însă ceea ce le îngrijorează este faptul că datele private ale cetăţenilor europeni ajung în mâna autorităţilor antiteroriste din SUA.
După atacurile teroriste din 11 Septembrie 2001, SUA au început să controleze tranzacţiile făcute de SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Transactions - Societatea pentru Tranzacţii Financiare Interbancare Mondiale). SWIFT răspunde pentru 15 milioane de transferuri bancare pe zi între 8.000 de bănci şi alte instituţii financiare, precizează publicaţia germană. SWIFT are cartierul general în Belgia, iar baza sa de date se află acum în SUA, societatea vrând să şi-o transfere în Europa, unde legile mai stricte în privinţa confidenţialităţii datelor îi vor obliga pe americani să ceară permisiunea UE pentru acces la informaţii sensibile.
Berlinul insistă ca toate chestiunile legate de protecţia legală să fie clarificate înainte de încheierea unui eventual acord cu americanii, pentru ca cetăţenii europeni să se poată apăra dacă vor fi acuzaţi de autorităţile americane de implicare în activităţi teroriste.
Citește pe Antena3.ro