x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situaţie uluitoare în Liberia. Niciun candidat nu a trecut examenul de admitere la facultate

Situaţie uluitoare în Liberia. Niciun candidat nu a trecut examenul de admitere la facultate

27 Aug 2013   •   09:52
Situaţie uluitoare în Liberia. Niciun candidat nu a trecut examenul de admitere la facultate

Toţi cei aproape 25.000 de candidaţi care au dat examen de admitere la Universitatea din Liberia, una dintre cele două mari universităţi de stat din statul african, au picat examenul, punând instituţia de învăţământ în incredibila situaţie de a nu avea niciun student în anul I, atunci când vor începe cursurile, luna viitoare, informează BBC.

În timp ce ministrul Educaţiei din Liberia numeşte notele date de profesori o "crimă în masă", reprezentanţii universităţii spun că niciunul dintre candidaţi nu şi-a dat silinţa, adăugând că examenele au arătat că aceştia nu stăpânesc nici măcar elementele de bază ale limbii engleze.

Liberia, care încă suferă efectele unui război civil care s-a terminat acum un deceniu, are un sistem de învăţământ "deplorabil", după cum a afirmat chiar preşedintele acestei ţări, laureatul Nobel pentru Pace, Ellen Johnson Sirleaf.

Multe şcoli sunt lipsite de materialele didactice minim necesare, iar profesorii sunt foarte slab pregătiţi.

Chiar şi aşa, acum este pentru prima dată când procentul celor care pică examenul la principala universitate a ţării este de 100%.

Ministrul Educaţiei din Liberia, Etmonia David-Tarpeh, spune că situaţia i se pare incredibilă şi că va discuta cu reprezentanţii universităţii.

"Ştiu că există multe hibe în şcolile noastre, dar să ai o întreagă generaţie care să pice examenele mi se pare incredibil. Este ca o crimă în masă", a declarat ministrul, care spune că vrea ca lucrările de examen şi modalitatea de notare să fie verificate.

Purtătorul de cuvânt al universităţii, Momodu Getaweh, a declarat, însă, că instituţia nu-şi va schimba deciziile şi nici nu se va lăsa influenţată de reacţii emotive.

"(Candidaţii n.r.) nu cunosc nici măcar mecanismele de bază ale limbii engleze. Poată că guvernul ar trebui să facă ceva în privinţa asta. Războiul s-a terminat de 10 ani. Trebuie să-l lăsăm în urmă şi să privim situaţia realist", a spus acesta.

Deşi engleza este limba oficială în Liberia, localnicii vorbesc alte patru limbi "sparte" la rândul lor în peste 30 de dialecte. 

×
Subiecte în articol: examen admitere