Guvernul german a decis astăzi să amîne pînă în 2011 deschiderea frontierelor sale pentru mîna de lucru provenită din Europa de Est.
Guvernul german a decis astăzi să amîne pînă în 2011 deschiderea frontierelor sale pentru mîna de lucru provenită din Europa de Est.
Decizia Guvernului de la Berlin face ca Germania să rămînă singura ţară din Europa care refuză sa-şi deschidă piaţa muncii pentru Estul continentului, inclusiv pentru terţii care nu fac parte încă din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că duce lipsă de forţă de muncă în multe sectoare. Singura excepţie o constituie muncitorii calificaţi, pe care Germania este dispusă să îi primească în continuare, potrivit comunicatului Ministerului Muncii, citat de AFP.
PRIVILEGIU. Germania a obţinut în 2004, cu ocazia extinderii UE cu zece ţări din Est, privilegiul de a restrînge accesul pe piaţa muncii pînă în 2011. Celelalte ţări, cu excepţia Austriei, au ridicat restricţiile ulterior, însă Germania − cea mai puternică economie a zonei euro − a invocat rata crescută a şomajului (3 milioane de persoane şi la ora actuală) şi riscurile "dumping-ului salarial", din cauza forţei de muncă ieftine din Est, obţinînd astfel prelungirea termenului de restricţionare a pieţei muncii pentru imigranţi.
COMPETIŢIE INTERNAŢIONALĂ. Simultan cu măsura adoptată astăzi, Berlinul a mai anunţat şi măsuri de luptă împotriva lipsei mîinii de lucru calificate, care îi afectează industria. "Germania trebuie să intre în competiţia internaţională pentru atragerea creierelor", a explicat ministrul Muncii, Olaf Scholz, justificînd astfel excepţia Guvernului privind primirea imigranţilor calificaţi în diferite domenii. Executivul de la Berlin e dispus să facă şi cîteva concesii pentru imigranţii calificaţi, prima fiind cea referitoare la plafonul venitului minim cerut pentru aceştia, care va scădea de la 86.400 de euro anual la 63.000 de euro. De asemenea, imigranţii cu studii superioare veniţi din UE, inclusiv din ţările care nu aparţin UE, nu vor mai fi nevoiţi să dovedească faptul că nu ocupă locul unui şomer german. Nu în ultimul rînd, Germania va lua în considerare recunoaşterea diplomelor cetăţenilor străini şi va îmbunătăţi măsurile de integrare profesională a imigranţilor aşa-numiţi "toleraţi" în Germania. Iar pentru o mai bună transparenţă, Ministerul Muncii german va înfiinţa un indice care să arate mereu care sînt nevoile întreprinderilor germane în privinţa locurilor de muncă.
Citește pe Antena3.ro