x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experţii ruşi nu exclud o "revoluţie portocalie" în Republica Moldova

Experţii ruşi nu exclud o "revoluţie portocalie" în Republica Moldova

03 Iun 2009   •   00:00

Numeroşi experţi ruşi care au participat ieri la o dezbatere dedicată situaţiei postelectorale din Republica Moldova, ce a fost organizată la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova (MGU), nu au exclus repetarea la Chişinău a 'scenariului portocaliu din toamna anului 2004 din Ucraina'. Varianta "portocalie" se poate întâmpla în cazul unor alegeri anticipate care vor deveni inevitabile dacă parlamentul moldovean nu va reuşi astăzi să voteze candidatura viitorului şef al statului.



Directorul adjunct al Centrului de analiză şi informaţii de pe lângă MGU, Aleksandr Karavaev, anticipează o gravă criză politică în Republica Moldova pe fondul acutizării situaţiei economice. 'Escaladarea tensiunilor ar putea fi folosită de opoziţie ca pretext pentru a-l acuza pe preşedintele Vladimir Voronin de toate relele care s-au abătut asupra ţării, iar după alegerile anticipate pentru a-şi consolida poziţia în parlament', a estimat acesta, luând în calcul şi 'riscul eşecului în asigurarea continuităţii puterii din Republica Moldova'.

La rândul său, Vitali Juravliov, expert la Institutul pentru diaspora rusă, a apreciat că în cazul în care alegerea preşedintelui ţării în parlamentul de la Chişinău va eşua miercuri, forţele interesate în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova vor primi o şansă nesperată pentru tensionarea situaţiei. 'Dacă nu vor reuşi să ajungă la un acord /puterea şi opoziţia/ aceasta va însemna că acele forţe care îşi fac jocul în Republica Moldova s-au orientat spre destabilizare', susţine el.

Directorul Institutului internaţional pentru expertiză politică din Moscova, Evgheni Mincenko, a menţionat că în evenimentele din luna aprilie de la Chişinău a avut un rol mai degrabă o a treia forţă constituită din organizaţii neguvernamentale din UE şi SUA, fără să excludă posibilitatea ca protestele din 7 aprilie să fi fost un fel de 'simulare' a unei 'revoluţii portocalii reale'.

În opinia lui, dacă Partidul Comunist din Republica Moldova nu va aduce pe scena politică figuri noi, atunci ar putea să înregistreze un eşec la eventualele alegeri anticipate şi, în acest caz, 'nu va mai fi nevoie de nicio revoluţie colorată pentru înlăturarea lui Vladimir Voronin şi a comuniştilor de la putere'.

Agerpres

×
Subiecte în articol: externe republica moldova republica