x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozia rachetei Antares - eșec spatial american, cu motor rusesc și componente ucrainiene

Explozia rachetei Antares - eșec spatial american, cu motor rusesc și componente ucrainiene

de Dan Constantin    |    30 Oct 2014   •   00:46
Explozia rachetei Antares - eșec spatial american, cu motor rusesc și componente ucrainiene

Explozia rachetei Antares care  transporta o capsulă destinată aprovizionării Stației Spațiale Internaționale, se află sub anchetă. NASA a ratat o misiune , dar șocul s-a propagat iîn întreg domeniul tehnologiei de vârf, cu implicații  strategice. Rușii sunt și ei interesați  de programele spațiale americane, atât din postura de parteneri cât și de concurenți firești în cursa începută în urmă cu peste o jumătate de secol.

Moskow Times prezintă o serie de informații extrem de interesante despre programele spațiale ale SUA și Rusiei, care au trebuit să se adapteze restrângerilor de fonduri alocate din bugetele publice.
Antares a fost racheta lansată de compania Orbital, cea care a câștigat licitația organizată de NASA pentru externalizarea zborurilor de aprovizionare a stațiiilor orbitale. Propulsia rachetei Antares este asigurată de un motor NK33. Motoarele au fost procurate din Rusia, fiind concepute în cadrul programului spațial sovietic, redus drastic la începutul anilor 90, din causa crizei și a colapsului Uniunii Sovietice.
 
Biroul de proiectare Kuznețov, cel care a moștenit concepția, tehnologia și motoarele realizate de savantul Koroliov, un geniu în domeniu, avea în stoc 200 de propulsoare pentru rachete. Motoarele erau conservate în vaselina  în așteptarea unor vremuri mai bune. Kuznetov a semnat un contract de colaboirare cu Aerojet Rocketdyne, o societate americana, care a cumpăra 20 de motoare de racheta NK33. Unul dintre ele a echipat  racheta Antares, care a explodat la puțin timp dupa lansarea de la baza NASA.
O istorie , dar și o pistă pentru anchetă, relevă publicația moscovită.

×