x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două explozii aproape de mormântul generalului iranian Qasem Soleimani. Cel puțin 103 de persoane au fost ucise

Două explozii aproape de mormântul generalului iranian Qasem Soleimani. Cel puțin 103 de persoane au fost ucise

de Vali Deaconescu    |    03 Ian 2024   •   15:34
Două explozii aproape de mormântul generalului iranian Qasem Soleimani. Cel puțin 103 de persoane au fost ucise
Sursa foto: Social Media

UPDATE Cel puțin 103 persoane au fost ucise de exploziile produse în timpul ceremoniilor din apropierea mormântului generalului iranian Qasem Soleimani, relatează presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Stire initiala Cel puțin 73 de persoane au fost ucise în urma a două explozii aproape de mormântul generalului iranian Qasem Soleimani, în ziua aniversării a patru ani de la asasinarea sa de către SUA, potrivit presei de stat din Iran.

Postul de televiziune de stat Irib a declarat că alte 171 de persoane au fost rănite când exploziile au avut loc în apropierea unei procesiuni lângă moscheea Saheb al-Zaman din orașul Kerman din sud. Potrivit viceguvernatorului din Kerman, acesta a fost un "atac terorist".

Un videoclip distribuit online pare să arate mai multe cadavre pe o șosea, potrivit BBC.

Sute de oameni se îndreptau către mormânt miercuri, în cadrul unei ceremonii de comemorare a generalului Soleimani, ucis într-un atac cu dronă al SUA în vecinătatea Irakului în 2020.

Soleimani era considerat cel mai puternic lider din Iran după Ayatollah Ali Khamenei, liderul suprem. În calitate de comandant al Forței Quds, brațul de operațiuni externe al Gardienilor Revoluției, el a fost arhitectul politicii iraniene în întreaga regiune.

El coordona misiunile clandestine ale Forței Quds și furniza ghidare, finanțare, arme, informații și sprijin logistic guvernelor și grupurilor armate aliate, inclusiv Hamas și Hezbollah.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, care a ordonat asasinarea din 2020, l-a descris pe Soleimani drept "cel mai mare terorist din lume".

 

 

 

 

×