x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expulzăm infractorii, nu românii!

Expulzăm infractorii, nu românii!

de Carmen Plesa    |    31 Mai 2008   •   00:00
Expulzăm infractorii, nu românii!

MILANO ● Prefectul: controale şi expulzări, pentru infractori
Aflat la Forumul asociaţiilor româneşti din Italia, prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a explicat pentru Jurnalul Naţional cine va fi afectat de noile legi ale siguranţei din Italia.

MILANO ● Prefectul: controale şi expulzări, pentru infractori
Aflat la Forumul asociaţiilor româneşti din Italia, prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a explicat pentru Jurnalul Naţional cine va fi afectat de noile legi ale siguranţei din Italia.


  • Ce infracţiuni comise vor duce la expulzarea unui român?
Gian Valerio Lombardi: O să vă dau un exemplu: zilele trecute au fost prinşi câţiva care furaseră cablurile de pe şantierul de de la linia ferată pentru a zecea oară. Acesta poate fi considerat un caz de pe lista pentru expulzări. Va fi o acţiune de selecţie pentru aceste expulzări, dar numai printre cei care comit infracţiuni. Legile se referă la acea mică minoritatea de persoane care comite infracţiuni şi pune în pericol inclusiv siguranţa comunităţii voastre. Numai printre aceştia se vor face controale, se va verifica dacă stau legal pe teritoriul nostru şi dacă prezenţa lor este compatibilă cu legile siguranţei. Vorbim despre o categorie marginală de persoane.

  • Va trebui un român să câştige lunar minim de 8-900 de euro ca să nu fie expulzat?
Presa a vehiculat multe sume, dar decomadata nu s-a stabilit una pentru venitul minim pe care trebuie să-l aibă un imigrant, ca să stea în Italia.

  • Veţi avea la Milano un comisar pentru romi...
Funcţia aceasta a fost înfiinţată pentru că avem un număr mari de romi în Milano. Romi din România, dar şi italieni sau de alte naţionalităţi. O prezenţă considerată excesivă pentru un oraş de aceste dimensiuni. De aceea, guvernul a ales o persoană care să se ocupe de gestionarea prezenţei acestor persoane. Nu este un comisar de poliţie. E un comisar care ajută comunitatea făcând, într-o manieră raţională, o redistribuire a romilor în această zonă.

  • Ce se va întâmpla cu taberele ilegale de romi de la Milano?
Probabil vom încerca să le desfiinţăm, pentru că sunt multe probleme de igienă. Gândiţi-vă că multe dintre aceste tabere sunt aşezate pe lângă liniile feroviare, pe lângă autostradă, ceea ce e periculos şi pentru ei. În alte cazuri, romii s-au stabilit în locuri unde pământul are resturi de arsenic sau de diferite alte substanţe periculoase. Vom încerca să eliminăm taberele abuzive şi, pe cât posibil, să constituim tabere oficiale, care vor fi controlate, vor fi administrate, iar locuitorii vor trebui să se supună unor reguli.

  • Dar mulţi dintre aceşti romi nu lucrează, cum se vor înscrie în acea reglementare care prevede ca un imigrant să aibă un loc de muncă?
Trebuie să facem o cercetare a situaţiei. Vom face totul cu echilibru, cu ajutorul consulului României la Milano, care va fi informat asupra tuturor aspectelor importante. Nu avem nici o intenţie să pornim acţiuni ostile.

  • Aveţi o listă proaspătă pentru expulzări?
Nu avem o nouă lista. După controalele pe care le vom face, va fi posibil să avem câteva persoane care pot fi expulzate, dar nu putem vorbi despre o listă.

  • Câte decrete de expulzare aţi semnat anul trecut?
Puţin peste o sută, din care mai puţin de jumătate au fost români.

  • Aveţi ceva sa reproşaţi comunităţii româneşti?
O invit să respecte regulile. Nu există o ostilitate faţă de comunitatea românească, ci faţă de cei care nu respectă regulile. Cei care ucid, agresează, fură, jefuiesc, trebuie să răspundă, indiferent dacă sunt francezi, români sau italieni. De curând, am expulzat un englez, de exemplu. A furat de zece ori, l-am expediat la Londra. Nu e problema de etnie, ci o luptă împotriva delincvenţei.

  • Pentru ce aţi mulţumi acestei comunităţi?
Eu sunt foarte încântat de relaţia cu comunitatea românească. Majoritatea sunt oameni muncitori, serioşi. Problema noastră e legată doar de cei care sunt infractori şi pun în pericol siguranţa cetăţenilor noştri.


Primii străini propuşi pentru îndepărtare

Patru imigranţi clandestini care au comis diferite infracţiuni la Milano, sunt propuşi pentru îndepărtarea de pe teritoriul italian, informează astăzi AGI. Acesta este primul caz în care se pun în aplicare noile legi ale siguranţei, adoptate de guvernul Berlusconi. Măsurile de siguranţă prevăd “circumstanţe agravante, dacă faptele sunt comise de o persoană care se află ilegal pe teritoriul italian”. Cei patru propuşi pentru expulzare sunt un bărbat din Chile, acuzat de distrugere şi de faptul că a opus rezistenţă pe când se afla în camera de prim ajutor a unui spital, un marocan de 27 de ani acuzat de trafic de cocaină şi heroină, un ucrainean şi un moldovean, de 32, respectiv 25 de ani, acuzaţi de furt agravant.

Expulzarea lor se va face doar după ce cazurile vor fi prezentate la un judecător.

×
Subiecte în articol: externe milano